Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Inspiratiegids: LACCS in de praktijk

Hoe kun je de ondersteuning van mensen met een ernstige meervoudige beperking verbeteren? LACCS is een mooi programma om mee te werken. Maar hoe zet je LACCS in als werkzaam hulpmiddel? Om het een succesvol in te zetten zijn er verschillende producten ontwikkeld, waaronder een inspiratiegids. 

https://youtu.be/L_wc5MyLjco

De inspiratiegids is een hulpmiddel om het programma LACCS een succes te laten zijn. Een jaar lang experimenten is ging hieraan vooraf. Wat maakt deze methode eigenlijk 'succesvol'?

  • Er vinden ander soort gesprekken plaats tussen familieleden en elkaarinspiratiegids-laccs-ernstige-meervoudige-beperking-leidraad-methode
  • Focus ligt op 'een goed leven' van de cliënt
  • De methode geeft nieuwe ideeën en inzichten in de ondersteuning van cliënten.

Impact maken met LACCS

Door intensief en op basis van LACCS te werken krijgen mensen met ernstige beperkingen nieuwe kansen,

Boek 'Koffie met een koekje' over LACCS

Koffie met een koekje is een boek over methode LACCS en geeft uitleg over de ontwikkelingsfasen van mensen met EMB, hoe je deze analyseert en je kennis hierover vervolgens gebruikt om hun leven beter te maken.
 
Download het boekje
omdat je leert om op een nieuwe manier naar de persoon en zijn gedrag te kijken. Vaak zijn teams enthousiast na een training of een presentatie van een nieuwe methodiek, maar gaan daarna over tot de orde van de dag. Als je werkelijk wilt dat er in de praktijk iets verandert zal je daar meer op moeten afzetten. Teams die geholpen worden om op allerlei manieren het programma invloed te laten hebben op de praktijk raken écht geïnspireerd en creatief. Dit geeft mensen met een ernstige beperking nieuwe kansen en ervaringen en sluit je beter aan op de ontwikkelingsfase van de persoon.

Download de inspiratiegids (pdf)

Download de publicatie (pdf) 

Aan de slag met LACCS

  • LACCS-waaier is een handig hulpmiddel voor iedere begeleider, leerkracht of therapeut.In de waaier vind je de LACCS-waarden en de belangrijkste info over de ontwikkelingsfasen overzichtelijk bij elkaar.
  • Schema Goed leven gesprek (pdf) is een handig hulpmiddel om alle gebieden van LACCS in het gesprek met familie aan de orde te laten komen.
  • Schema’s ontwikkelingsfase gesprek (pdf) is een hulpmiddel om in kaart te brengen in welke ontwikkelingsfase iemand met een EMB zich bevindt. Sensatie-, klik- of begripsfase.


Casus

Natascha heeft vijf activiteiten per dag. Ze lacht veel maar bijt ook veel op haar hand. Lacht ze omdat ze geniet of uit angst. Natascha bevindt zich in de sensatiefase. Past dit dagprogramma wel bij haar beleving? Als Adrie bromt, staat in zijn ondersteuningsplan, moet je hem alleen op zijn kamer zetten omdat hij overprikkeld is. Heeft Andrie op dit moment juist niet nabijheid, contact of afleiding nodig?​

Thema's

Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Interpersoonlijke relaties
  • Lichamelijk welbevinden
  • Persoonlijke ontwikkeling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice based. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Dit product is ontwikkeld door Esdégé-Reigersdaal in het leernetwerk EMB in het Vizier.

Bronnen


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Joëlle Spoelder 16/12/2019

Hoi Ingrid,

Bij deze hebben we de juiste pdf onder de url geplaatst.
Hartelijk dank voor je alertheid!

Groet,

Team Kennisplein Gehandicaptensector


Ingrid Agricola 14/12/2019

Hallo
Ik wilde de pdf's openen die bij het LACCS horen, maar bin het pdf wat het schema voor de ontwikkelingsfase gesprek moet geven, krijg ik het schema voor het goed leven gesprek. Kunnen jullie het goede schema naar mij sturen en de link aanpassen?

Bedankt, groeten Ingrid