Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Expertisecentrum EMB

Expertisecentrum EMB brengt wetenschappelijke kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met een (zeer) ernstige verstandelijke en meervoudige beperking (EMB) samen onder één dak.

expertisecentrum-embExpertisecentrum EMB richt zich op training, consultatie en ontwikkeling en toepassing van wetenschappelijke kennis. Deze kennis is nu toegankelijk voor iedereen.

Mensen met EMB zijn de hele dag, op alle terreinen van het dagelijkse leven, afhankelijk van anderen. Zij kunnen niet zelfstandig de wereld ontdekken en ervaringen opdoen. Hun familie en hun zorgprofessionals moeten die wereld naar hen toe brengen. Hem begrijpelijk en veilig maken, maar ook spannend en uitdagend. Dat is niet eenvoudig en daarom is er veel (wetenschappelijke) kennis nodig die weer vertaald moet worden naar de praktijk.


Casus

We zijn vastgelopen in de begeleiding van Nicky. We willen ons breed oriënteren op de mogelijkheden om de beeldvorming en begeleiding weer op de rit te krijgen. Daarbij willen we gebruikmaken van de nieuwste (wetenschappelijke) inzichten. Kan er bij Nicky sprake zijn van zelfverwondend gedrag. Hij bijt altijd op zijn lip. Is er bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar gevoeligheid voor geluiden en hoe daarmee om te gaan? 

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • materieel welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • rechten
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid expertisecentrum

Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.


Beoordeling
Het expertisecentrum EMB verzamelt, onderzoekt en verspreidt kennis en expertise over de ondersteuning aan mensen met EMB. Expertisecentrum EMB is een samenwerking tussen de 's Heeren Loo Zorggroep en de Rijksuniversiteit Groningen. De samenwerking tussen de twee krijgt vorm in een zogenaamde ‘academische werkplaats’. Hier doen zij praktijkgericht onderzoek op het gebied van vraagstukken binnen de verstandelijk-gehandicaptenzorg. En met name voor de mensen met een ernstig meervoudige beperking (EMB). Bron: VGN


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.