Toon zoekbalkToon menu

Ernstige meervoudige beperking

Boek over pubers met EMB

Het boek 'Pubers laten van zich horen' is de 3e in de serie ‘Amerpoort Werkt’ en is geschreven door gedragsdeskundigen Harriët Schoenmakers en Nadi de Vos-Dijkslag. Het boek gaat over de veranderingen die plaatsvinden in de pubertijd bij jongeren met EMB en hoe daarmee om te gaan. 

boek amerpoortHarriët en Nadi werken veel met jongeren met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) en onderzochten hoe het zit met puberteit bij deze doelgroep. Tot nu toe is over het onderwerp weinig bekend. In deze publicatie kun je als begeleider antwoorden vinden op basis van verkennend onderzoek. 

Erkenning puberteit bij ernstige meervoudige beperking

Ouders en begeleiders hebben veel vragen. In het boek komen thema's aan de orde als lichaam en seksualiteit, gedrag en emoties. Carine van Rappard: ”Ik ben heel blij met dit boek. Het is prachtig informatief en barst van de kennis en ervaring. Een echt praat- en werkboek. Er zijn veel boeken te vinden over puberteit, maar die gaan niet over EMB-jongeren. Nu wordt puberteit bij hen echt erkend.”  

Download het boek gratis van de website van Amerpoort


Casus

Annelies verandert, ze krijgt bijvoorbeeld een groter lijf, maar ook vrouwelijke vormen. Wordt ze humeurig? Ze is gaan menstrueren en heeft misschien wel buikpijn. Heeft ze door de hormonale en lichamelijke veranderingen andere behoeften? Hoe kunnen we daarbij aansluiten?

Thema's

Thema's
  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • materieel welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • rechten
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool 

Research based. De inhoud van het kennisproduct is ontwikkeld op basis van onderzoek.

Beoordeling
De publicatie Pubers laten van zich horen is gebaseerd op verkennend onderzoek. Het boek biedt een eerste aanzet tot beantwoording van de vele vragen die voortkomen uit het onderzoek. Bron: Amerpoort.

Bron: Amerpoort
Foto: Ineke Oostveen


Deze tool is onderdeel van
Leidraad EMB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.