Toon zoekbalkToon menu

Gezondheid

Mondzorg - direct aan de slag

Mensen met een verstandelijke beperking hebben meer kans op problemen in de mond. Het is daarom belangrijk extra aandacht te besteden aan het gebit. Waar moet je op letten? 

mondzorg

Overzicht van tools en tips

Wil je direct aan de slag met goede mondverzorging? Bekijk deze handige informatie.

Instructiekaarten om te poetsen

Wat is de juiste manier om het gebit- of kunstgebit- en mondslijmvlies van de cliënt schoon te maken? TNO heeft poetsinstructiekaarten gemaakt om te laten zien hoe je het gebit het beste kunt verzorgen.

De instructiekaarten zijn een product van TNO

TNO logo

Welke problemen zijn er op het gebied van mondzorg?

Het Ivoren Kruis heeft een folder gemaakt met basisinformatie over problemen met mondzorg bij mensen met een verstandelijke beperking. Lees alles over de verzorging van het gebit, mondproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking en het schoonmaken van kunstgebitten en implantaten.

Workshop voor Dagelijkse Mondzorg

SOVAK heeft een workshop gemaakt, speciaal voor begeleiders van mensen met een verstandelijke beperking. De workshop biedt hulp bij de dagelijkse mondzorg van cliënten. Er wordt op verschillende manieren aandacht gegeven aan de basis van mondzorg en hoe je deze kan toepassen bij verschillende soorten cliënten.

Deze workshop is ook voor instellingen, orthopedische centra, speciale scholen en tandartspraktijken beschikbaar.

Na het volgen van de workshop hoeft het poetsen niet meer moeilijk te zijn voor de begeleider. Zij hebben alle kennis en middelen om er elke dag een positieve activiteit van te maken met de cliënt.

Prader Willi Syndroom

Mensen met het Prader Willi Syndroom hebben door hun aandoening vaak gebitsproblemen. Zo is er meer kans op gaatjes, problemen met het tandglazuur en malocclusie. Dit betekent dat de tanden en kiezen van de boven- en onderkaak niet helemaal goed op elkaar passen. Het GKC heeft een handige brochure gemaakt.

Rett Syndroom

Mensen met Rett syndroom hebben door hun aandoening meer problemen met het gebit, bijvoorbeeld door tandenknarsen, motorische problemen en een afwijkend slikpatroon. Het GKC heeft een praktische brochure samengesteld met informatie.

De brochures over mondzorg bij mensen met Prader Willi syndroom en het Rett syndroom zijn samengesteld door:

Logo GKC

<< Ga terug naar subthema Mondzorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.