Toon zoekbalkToon menu

Licht verstandelijke beperking

Casusboek LVB en verslaving

Het casusboek bevat 34 casusbeschrijvingen over uiteenlopende thema’s met bijbehorende analyse en tips voor de dagelijkse praktijk.

casusboek-lvb-verslaving-gewoon-bijzonderJeremy is niet de enige begeleider die van andere collega’s wil leren hoe om te gaan met verslaving en LVB. Het casusboek helpt daarin. Begeleiders kunnen er herkenning, inspiratie, praktische tips en doorverwijzingen naar meer informatie in vinden.

Het casusboek hoort bij het Handboek LVB en verslaving. In beide boeken worden dezelfde thema’s beschreven: in het handboek vanuit de theorie, in het casusboek vanuit de praktijk. Met behulp van casusbeschrijvingen wordt gereflecteerd op wat werkt en niet werkt in de behandeling van mensen met LVB en verslaving.

Bestel het boek
 

Casus

Jeremy werkt als begeleider in een beschermde woonvorm van de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij werkt in een 24-uurs zorgwoning, waar hij jongeren begeleidt richting zelfstandig wonen. Veel van hen drinken alcohol en sommigen blowen ook, soms ook wel eens in de woning! Dat kan zo niet langer.

“Hoe lossen anderen dat op?”, vraagt Jeremy zich af. Hij wil geïnspireerd worden hoe andere collega’s omgaan met de dagelijkse dilemma’s, vragen en problemen rondom het thema LVB en verslaving. Maar waar vindt hij dat?


Fase van verslaving

Fase
  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis
​ Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based en ervaringskennis.  

Beoordeling

In Nederland is dit het eerste boek wat aan de hand van verhalen tips en valkuilen beschrijft over verslaving en LVB. Het is gemakkelijk geschreven, wat ervoor zorgt dat begeleiders inspiratie voor de dagelijkse praktijk kunnen opdoen uit het boek.


Deze tool is onderdeel van
Leidraad LVB in het vizier.
Ga naar de leidraad
Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Michelle Zonneveld 23/9/2020

Ik ben Michelle Zonneveld 30 jaar en ben ervaringsdeskundige LVB binnen De LFB Scholing en Training maar ook binnen Humanitas DMH te Lochem. Het casusboek LVB en verslaving heb ik destijds voor mij zelf gekocht om mij nog verder te ontwikkelen. Hier kwamen herkenning in voor ook heb ik het andere boek gekocht die erbij hoort. Dit is het werkboek en het andere boek LVB en verslaving is het handboek ook interessant.