Naar hoofdinhoud Naar footer

Proefschrift Neomi van Duijvenbode

Gepubliceerd op: 23-12-2019

Neomi van Duijvenbode heeft aan de Radboud Universiteit promotieonderzoek gedaan naar de neuropsychologie van verslavingsproblematiek bij mensen met een LVB.

Verslaving is een hersenziekte. Het gaat gepaard met allerlei veranderingen in het belonings- en informatieverwerkingssysteem van de hersenen, waardoor het moeilijk is om te stoppen met gebruik. Ook al zijn de nadelen van gebruik veel groter geworden dan de voordelen ervan. 

Onderzoek naar verslaving bij mensen met LVB 

Naar die veranderingen in de hersenen bij verslavingsproblematiek wordt al jarenlang wetenschappelijk onderzoek gedaan. Neomi van Duijvenbode deed onderzoek naar verslaafde hersenen bij mensen met een LVB. Begeleiders die meer over dit onderwerp willen weten, kunnen haar proefschrift lezen. 

  • Download het proefschrift hieronder.

Casus

Delano is sinds 2 maanden gestopt met alcohol drinken. Jeetje, wat is dat moeilijk zeg! Het lijkt wel alsof iedereen drinkt en er overal bierflesjes om hem heen zijn. Hij kan geen supermarkt in lopen of hij hoort het geklingel van twee tegen elkaar tikkende flessen. En als hij met vrienden op een terras in de zon zit, lijkt iedereen om zich heen te genieten van een lekker koud biertje. ‘Zo hou ik het natuurlijk nooit vol’, denkt hij. Hoe kan dit? ​

Fase van verslaving

Fase

  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Evidence-based kennis. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.

Beoordeling

Neomi van Duijvenbode is behandelaar, onderzoeker en docent op het gebied van middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. Haar promotie onderzoek is uitgevoerd bij de Radboud Universiteit, in samenwerking met Trajectum. Het proefschrift bevat 13 wetenschappelijke artikelen over veranderingen in de hersenen bij mensen met verslavingsproblematiek en een LVB.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Ervaringskennis

Taal

Nederlands