Naar hoofdinhoud Naar footer

40 tools en methoden voor omgaan middelengebruik

Gepubliceerd op: 31-03-2021

Hoe ga je om met middelengebruik bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? De leidraad ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ geeft je een overzicht van methoden en hulpmiddelen. De leidraad hebben we samen met Centrum Verslaving & LVB van Tactus Verslavingszorg ontwikkeld. Bekijk de leidraad en de tips om hem goed toe te passen in jouw organisatie.

Veel professionals worstelen wat te doen bij middelengebruik bij cliënten. Zeker als dit kan leiden tot problematisch middelengebruik. Hoe ga je bijvoorbeeld het gesprek aan? En welke stappen moet je vervolgens nemen? De tools en methoden in de leidraad helpen je daarbij. Daarnaast doet jouw organisatie wellicht al veel op dit onderwerp. De leidraad helpt je dan om de ondersteuning verder vorm te geven. Maar ook om deze goed te onderbouwen en te toetsen. Bekijk de leidraad online of print onderdelen uit. In de tips hieronder lees je hoe je jouw collega’s slim op de hoogte stelt van de leidraad.

Ga naar de leidraad

Verrijkt met drie nieuwe kennisproducten  

De leidraad ‘LVB in het vizier’ is daarbij vernieuwd met drie nieuwe kennisproducten. Een profiel voor een aandachtsfunctionaris middelengebruik. Een stroomschema dat je op weg helpt wanneer je middelengebruik vermoedt. En een gesprekswaaier om middelengebruik bespreekbaar te maken. 

Bekijk de drie nieuwe kennisproducten:

  1. ​Een stroomschema voor toeleiding naar verslavingszorg. Welke vervolgstappen moet je nemen?
  2. De gesprekswaaier ‘Mij een zorg’
  3. Het profiel aandachtsfunctionaris middelengebruik

Bekijk hier de tips van de organisaties die je zelf kunt toepassen bij het ontwikkelen van tools in jouw organisatie.

Voorkomen en gezondheid zijn belangrijk  

De leidraad is een belangrijke stap voor de gehandicaptenzorg. Die krijgt zo steeds meer aandacht voor middelengebruik. Dit past bij een ontwikkeling die al langer gaande is. Zo ondertekenden organisaties eind 2018 nog het Nationaal Preventieakkoord. Hiermee richten zij zich op onder andere op het terugdringen van roken en problematisch alcoholgebruik. In dit akkoord staat ook dat mensen met een beperking ongezonder leven dan andere mensen. Daarom is aandacht hiervoor in de gehandicaptenzorg extra belangrijk.  

Roken bespreekbaar maken? 

Heb jij een cliënt die rookt? Bekijk dan eens de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ Of bekijk samen met jouw cliënt de webpagina ‘Steffie stopt met roken’.  

Interview met Linda Gerth

Lees hier het volledige interview met Linda Gerth, programmamanager Gewoon Bijzonder, van ZonMw; De leidraad; 'LVB en middelengebruik’ is ontstaan vanuit een samenwerking tussen de verslavings-en gehandicaptenzorg. Dat is waardevol. Dit zijn namelijk twee werelden die elkaar nog onvoldoende weten te vinden. Daarbij zijn met de leidraad beschikbare producten over dit onderwerp nu vindbaar op één plek.

Ga naar het interview

Over ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ 

Met het project ‘LVB en middelengebruik in het vizier’ hebben we als doel dat mensen met een licht verstandelijke beperking en (problematisch) middelengebruik en/of vermoedens van een stoornis in het gebruik van middelen meer in het vizier komen. We halen kennis op uit de praktijk, bundelen deze en maken de informatie beschikbaar voor álle zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg die met deze doelgroep werken. Het project is onderdeel van het onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Meer informatie:

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Achtergrond

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Vilans

Programma's / projecten

Gewoon Bijzonder