Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Onderzoek: "Epilepsie vraagt meer dan een diagnose en behandeling" 26/04/2017

Ongeveer 36.000 mensen met complexe epilepsie blijven voor langere tijd of zelfs voor altijd afhankelijk van zorg en ondersteuning. Bij deze groep komt de epilepsie niet voldoende onder controle en zijn er vaak bijkomende (gezondheids)problemen en beperkingen.

Epilepsie onderzoek

Wanneer ervaren deze mensen de hulpverlening als goed? Wat vinden zij waardevol in de zorg? Waarop dient langdurige zorg voor en ondersteuning van mensen met epilepsie gericht te zijn? Wat moeten zorgprofessionals en mantelzorgers weten om goede zorg te kunnen leveren?

Onderzoek naar behoefte van zorg en ondersteuning

Om deze vragen te kunnen beantwoorden, is wetenschappelijk onderzoek gedaan onder meer dan 100 mensen met epilepsie en bijna 200 mantelzorgers van mensen met epilepsie. Uit dit onderzoek blijkt dat 4 thema’s belangrijk zijn:

  • Het voeren van een goede dialoog; een gelijkwaardig gesprek tussen behandelaar, patiënt en mantelzorgers;
  • Emotioneel welzijn van mensen met epilepsie en zijn of haar omgeving;
  • De coördinatie van de zorg;
  • Gemakkelijke toegang tot de juiste ondersteuning.

Om de kwaliteit van leven van mensen met complexe epilepsie te verbeteren is dus meer nodig dan alleen een goede medische behandeling. Dit is in lijn met andere chronische aandoeningen. De uitkomsten van het onderzoek en de vragenlijst helpen mensen met epilepsie én hun behandelaars om met elkaar in gesprek te gaan over de kwaliteit van de geboden zorg en ondersteuning en deze waar nodig te verbeteren.

'Epilepsiezorg: waarden vanuit patiëntperspectief'

Een samenvatting en het volledige onderzoek: 'Epilepsiezorg: waarden vanuit patiëntperspectief' is te lezen op de website van Kempenhaeghe.

Lees ook over epilepsie

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

MOL-MEIJERS 16/7/2020

ik heb enkele Manden geleden, een Epileptie aanval gehad? en enkeledagen geleden leek het of mijn BLAAS open gesprongen was! de Urine stroomde over de vloer! ik liep helemaal leeg! vreselijk! WAT MOET IK DOEN? MIJN AMAILADRESS ISannemariemeijers@hotmail.com