Toon zoekbalkToon menu

Gewoon Bijzonder

Leidraad LVB en middelengebruik in het vizier

lvb-gewoon-bijzonderDe leidraad LVB en middelengebruik in het vizier geeft een overzicht van kennisproducten die je helpen bij het begeleiden van mensen met licht verstandelijke beperkingen in combinatie met verslavingen, zoals alcohol- en drugsgebruik. Met deze kennisproducten kan je de ondersteuning van cliënten verder vormgeven, onderbouwen en/of toetsen. Doel is ook om de samenwerking tussen verstandelijk gehandicaptenzorg en verslavingszorg te verbeteren. 

40 kennisproducten

Uit de inventarisatie binnen 'LVB in het vizier en middelengebruik' bleek dat begeleiders, stafmedewerkers, onderzoekers, verwanten en adviseurs met deze kennisproducten werken en deze aanraden aan anderen.
Bekijk de kennisproducten
De leidraad is bedoeld voor directe begeleiders, ouders, stafmedewerkers, behandelverantwoordelijken, ondersteuners in de langdurige gehandicaptenzorg en alle anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning van mensen met licht verstandelijke beperkingen.

Visie achter de leidraad

Tips

Met de producten uit leidraad 'LVB in het vizier' kun je de ondersteuning van mensen met LVB verbeteren. Maar hoe pas je de leidraad toe in je organisatie?
Lees verder
Mensen met een Lichte Verstandelijke Beperking (LVB) lopen een groter risico op verslavingsproblemen. In deze leidraad gaan we ervan uit dat middelengebruik zowel problematisch als niet-problematisch kan zijn. Vanuit welke visie (gedachte) wordt deze leidraad ontwikkeld? Lees meer over de visie (pdf)

Hoe lees je de leidraad?

Nieuwsberichten

Welke nieuwsberichten zijn er afgelopen periode geplaatst over de leidraad? 
Ga naar het overzicht
De leidraad is een verzameling met kennisproducten. Gebruik de leidraad om bekende kennisproducten snel te vinden, of om inspiratie op te doen voor nieuwe producten die je kunnen helpen in de begeleiding van mensen met licht verstandelijke (beperkingen). Alle kennisproducten worden ingeleid een praktijkvoorbeeld (casus) met een ondersteuningsvraag. 

lvb-leidraad-in-het-vizier-onderzoekFeedback

Graag horen wij wanneer er op- en aanmerkingen of aanvullingen zijn op de leidraad en/of de kennisproducten. Door samen kritisch te zijn kan de leidraad verder worden ontwikkeld. Wil je jouw feedback met ons delen? Vul het formulier in

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.