Realiteits-oriëntatiebenadering (ROB)
Gepubliceerd op: 07-01-2020
Laatst bijgewerkt op: 06-05-2024
De realiteits-oriëntatiebenadering (ROB) is een methode om het denkvermogen van ouderen te prikkelen. Dit kan positieve effecten hebben voor de manier waarop hulpverleners communiceren met ouderen.
Wat is de realiteits-oriëntatiebenadering?
Met ROB probeer je als begeleider te zorgen dat het denkvermogen van cliënten minder snel achteruitgaat. Dit doe je met oriëntatieoefeningen. Deze methode wordt ook wel Realiteitsoriëntatie Training (ROT) genoemd.
Dit zijn een paar voorbeelden van oriëntatieoefeningen volgens ROB:
- goede aanduidingen van de functie van een kamer (huiskamer, slaapkamer, badkamer);
- klokken die herkenbaar zijn en de tijd goed aangeven;
- gebruik van herkenbare pictogrammen.
Casus ROB
Mevrouw Lamberts is de laatste tijd wel eens de weg kwijt. Ze weet vaak niet meer welke dag het is, terwijl ze dat vroeger perfect wist. Het vermoeden is dat ze dementeert. Is deze cliënt te helpen met haar oriëntatie in tijd en ruimte?
Doelgroepen en thema's
Doelgroep
- Ouderen met psychogeriatrische problematieken
Lees meer over doelgroepen ouderen
Thema's
- Emotioneel welbevinden
- Zelfbepaling
Onderbouwing bruikbaarheid tool
Evidence based. Kennis op basis van onderzoek naar de werkzaamheid.
Beoordeling
ROB en andere manieren om het verstand te prikkelen helpen het denkvermogen van mensen met lichte of matige dementie. Onderzoek in de ouderenzorg heeft dit aangetoond (Woods, Aguirre, Spector & Orrell, 2012).
Sommige studies laten kleine effecten van persoonlijke tevredenheid en communicatie zien. ROB wordt ook al jarenlang gebruikt in de verstandelijk gehandicaptensector. Er is nog geen onderzoek naar de effectiviteit bij mensen met verstandelijke beperkingen.