Toon zoekbalkToon menu

Persoonsgerichte zorg: vernieuwing en inspiratie voor jouw werk

Oktober is het de maand van persoonsgerichte zorg bij het Kennisplein Gehandicaptensector. Maar wat is dat precies? En wat kun jij er mee in je werk? Daarin nemen we je graag mee. Door je alvast een inkijkje te geven in belangrijke inzichten en handige hulpmiddelen. 

Zorg die aansluit op de wensen en voorkeuren van mensen met een beperking. Dat is persoonsgerichte zorg. Het gaat om zorg die is afgestemd op het leven van mensen met een beperking. Daarvoor werk je nauw samen met de naasten van iemand met een beperking.

Persoonsgerichte zorg Esdégé Reigersdaal


In de praktijk is het nog niet zo makkelijk 

Dat klinkt allemaal heel logisch. Toch blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk te zijn. Weten wat goede persoonsgerichte zorg is, betekent nog niet dat je het ook vanzelf toepast. Veel organisaties zetten hier gelukkig al belangrijke stappen in. En dat levert al veel inzichten op. Benieuwd welke? Lees en leer mee. 

 

Waar gaat persoonsgerichte zorg gaat over? 

1.    Een vernieuwende manier van werken (Twinkels)

Goede persoonsgerichte zorg vraagt om anders kijken en anders denken. En soms ook om flink wat doorzettingsvermogen. Veel organisaties zijn er al mee aan de slag. Hun vernieuwende ideeën noemen we Twinkels. Van cliënten blij maken met de inzet van technologie, tot meer eigen regie door zelf te koken met het Ikkookkratje. Laat je inspireren en bekijk het Twinkelmagazine! Deze maand verschijnen weer nieuwe Twinkels. 

 

2.    Goed weten wat er leeft bij mensen met een beperking

Voor persoonsgerichte zorg moet je de cliënt goed kennen met al zijn mogelijkheden en beperkingen. Maar hoe dan? Door goed te luisteren. Zodat je weet welke problemen, behoeften, risico's en wensen er spelen. 
 

Hoor het van de ervaringsdeskundigen zelf


 

Maak gebruik van ervaringskennis. Naast de hierboven gedeelde inzichten kan je ook kijken hoe je zelf kunt samenwerken met ervaringsdeskundigen

Leer door te ervaren. Weten wat er leeft bij een cliënt, is anders dan het ook echt te ervaren. Met ervaren ga je net dat stapje verder dan het bedenken. Je komt daardoor op inzichten die je anders nooit had ingezien. Bekijk het dossier ervaringsleren.

 

3.    Met plezier en goed je werk kunnen doen

Waar begeleiders met veel plezier kunnen werken, wordt vaak goed gewerkt. Daarom heb jij ook dingen nodig van jouw organisatie. Zo is het belangrijk dat er tijd en ruimte is om te kunnen leren en reflecteren. Bekijk hiervoor alvast de volgende voorbeelden.
 
Leren en reflecteren op een vernieuwende manier. Leren samen met cliënten en naasten. En op een manier die ook echt bij medewerkers past. Want iedere medewerker leert immers weer anders. Zorgorganisatie Ons Tweede Thuis heeft daarvoor een aantal vernieuwende en slimme stappen gezet. Bekijk de tips en hulpmiddelen (onderaan) in het artikel Het nieuwe leren: Dat doen medewerkers samen met cliënten en naasten

speciaal bed Ipse de Bruggen
Beter zicht krijgen op behoeftes bij probleemgedrag. Moeilijk verstaanbaar gedrag kan invloed hebben op je werkplezier en daarmee op je professionaliteit. Toch blijft er nieuwe kennis komen als het gaat om oog krijgen voor onderliggende behoeftes. Ipse de Bruggen ontdekte bijvoorbeeld dat het veranderen van iemands leefomgeving veel effect kan hebben. Meer weten? Bekijk dan de 9 belangrijkste punten voor inrichten leefomgeving bij moeilijk verstaanbaar gedrag en Hoe een andere omgeving leidt tot minder gedragsproblemen

 

4.    Zorgen dat mensen met een beperking kunnen meedoen

Mensen met een beperking willen meedoen in de samenleving. Zij willen dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Denk aan: 

Contact hebben met buurtbewoners. Bijvoorbeeld met Buurtcirkel. Dit is een groep van mensen die met elkaar in de wijk wonen. Ze ondersteunen en inspireren elkaar. Het vergroot de zelfredzaamheid. Ook mensen met een beperking kunnen meedoen. Meer weten? Bekijk het artikel Buurtcirkel vergroot zelfredzaamheid met buurtbewoners.

Manieren van wonen uitproberen. Deeltijdverblijf helpt mensen met een beperking om de stap naar een woonvorm langzamer te maken. Maar ook om te wennen en uit te proberen of dat wel iets voor hen is. Zorgorganisatie Prinsenstichting ging daarmee al aan de slag. Lees het artikel Je sluit beter aan bij cliënten met flexwonen

Tip: de komende maand delen we meer kennis en inzichten over deeltijdverblijf. 
 

https://youtu.be/GAnw_Ilpf3ADagbesteding die voor een stukje rust zorgt. Met zorg en therapie door één paar geoefende handen. Zodat mensen met ernstige meervoudige beperkingen (EMB) te maken hebben met zo min mogelijk verschillende zorgverleners. En zij een fijne dagbesteding hebben. Juist omdat zij daardoor alleen begeleiders hebben die hen goed kennen en begrijpen. De Berkelhof wil dat bereiken met hun project ‘Eén paar handen.’ Bekijk de video of lees het artikel Een passende dagbesteding voor mensen met EMB

 

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.