Naar hoofdinhoud Naar footer

Dementie

Gepubliceerd op: 16-03-2023

Laatst bijgewerkt op: 16-03-2023

Mensen worden steeds ouder. Hetzelfde geldt ook voor mensen met een beperking. Doordat zij langer leven, is de kans groter dat zij dementie krijgen. In dit thema krijg je meer informatie over dementie. Ook delen de we praktische tips, verhalen en handige tools.

Wat is dementie?

Dementie is een verzamelnaam voor meer dan 50 ziekten. Bij deze ziekten kunnen de hersenen informatie niet goed meer verwerken. De bekendste vorm is de ziekte van Alzheimer. 

Heeft iemand dementie? Dan uit zich dat op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan dingen vergeten, ander gedrag of het niet meer kunnen doen van bepaalde dingen. Dit is vergelijkbaar met iemand zonder een verstandelijke beperking. 

Bij wie komt dementie het vaakst voor?

Dementie komt voor bij verschillende mensen. Ook mensen met een (Z)EV(M)B kunnen bijvoorbeeld dementie krijgen. Dementie komt het vaakst voor bij mensen met downsyndroom. Dat komt doordat zij een bepaald gen extra hebben. Dit gen vergroot de kans op dementie. Op 65-jarige leeftijd heeft zo’n 75% van de mensen met downsyndroom dementie door de ziekte van Alzheimer ontwikkeld.  

Waarom is het herkennen en erkennen belangrijk?

Het is belangrijk om zeker te weten of een cliënt dementie heeft. Dan kan je namelijk de zorg en begeleiding hierop aanpassen. (H)erken je dementie niet? Dan kan dit ervoor zorgen dat je bepaalde situaties verkeerd inschat. Dementie vraagt echt om een speciale aanpak. Zo is het wenselijk om cliënten meer te volgen in plaats van te stimuleren. 

Agenda-items dementie

Er zijn geen agenda-items gevonden