Toon zoekbalkToon menu

Epilepsie

Blog: Tips voor begeleiders van cliënten met NAH

35 jaar geleden kreeg Jurre Delhaas een verkeersongeluk. Een ongeval met verstrekkende gevolgen. Zo heeft Jurre sinds het ongeval regelmatig epileptische aanvallen. Hij schrijft erover op zijn website Leer leven met niet-aangeboren hersenletsel, waarop je inzicht krijgt in wat NAH nu eigenlijk is. In deze blog geeft Jurre tips aan begeleiders én cliënten.

Tip 1. Maak goed kennis met een cliënt

Het is voor begeleiders belangrijk je te verdiepen in de situatie van de cliënt, aldus ervaringsdeskundige Jurre. “Maak uitgebreid kennis en bespreek wat je met elkaar wil bereiken. Per slot van rekening is begeleiding hoofdzakelijk bedoeld om weer te kunnen deelnemen, participeren is een mooier woord, in de maatschappij. Het ijs wordt zo gebroken.

Uiteraard kun je ook de familie raadplegen als je er niet helemaal uitkomt. Toch benadrukt Jurre: “Betrek de cliënt er absoluut ook bij; dit is voor iedereen voordelig. De afstand is minder groot, waardoor de cliënt wat losser kan zijn. Houd er daarnaast rekening mee dat je naast kinderen, ook met ouderen moet werken.

Tip 2. Beweging = genezing!

‘’Beweging is genezing, aldus Edwin van der Sar (Edwin van der Sar Foundation). Daarom ga ik met mijn begeleidster vaak wandelend naar de winkel. Als we de winkel hebben bereikt en ik doodmoe ben, ga ik in de rolstoel verder.”

Jurre adviseert begeleiders daarom een rolstoel mee te nemen (als de cliënt een rolstoel in zijn bezit heeft). “Beter mee als om verlegen!”

Tip 3: Wees voorzichtig tijdens een insult

Jurre heeft een belangrijke tip voor mensen die getuige zijn van een insult: “Als een cliënt een insult krijgt, moet je niet teveel praten over zijn toestand. Er zijn namelijk epileptici die (zoals ik) tijdens een toeval alles kunnen horen en zien, maar er niet op kunnen reageren. Dus wees voorzichtig.

Tip 4. Begeleiding: een thuiszorgbureau of zzp’er?

Deze tip is voor cliënten. Er zijn veel mogelijkheden om begeleiding te kiezen. Jurre koos voor zowel een thuiszorgbureau én een zzp’er. Zijn ervaring is het volgende:
"ZZP’ers zijn wat flexibeler en meer plichtsgetrouw. Zij doen vaak begeleidend werk maar ook wel eens verzorging. Verzorgenden doen, hoe kan het ook anders, verzorging en soms begeleiding. Het is niet in alle gevallen nodig, maar omdat ik vanwege de epilepsie niet te lang alleen kan en mag blijven, word ik door 4 personen verzorgd. Ook mijn vrouw wordt hierbij betrokken. Ik heb dus begeleiding, verzorging én de mantelzorg van mijn vrouw."

Tip 5. Let op!

Tot slot deelt hij nog een belangrijke tip: laat nooit een cliënt met epilepsie alleen in bad.