Naar hoofdinhoud

Stoppen met roken

Wil je als begeleider werken aan het terugdringen van roken bij mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB)? Bekijk op deze pagina een overzicht van praktische tools en aansprekende praktijkverhalen.

Op deze pagina hebben we verschillende tools verzameld waarmee jij als zorgprofessional aan de slag kan. Help je client op weg naar een rookvrij leven en draag bij aan een rookvrije zorg. 

Verhalen van ervaringsdeskundigen 

Vanessa: 'Tijdens mijn zwangerschap heb ik gerookt. Het gevolg daarvan is dat allebei mijn kinderen astma hebben.' Bekijk hieronder de video met het verhaal van Vanessa.

Bekijk de video

Ervaringsdeskundige Nichaima helpt, nadat zij zelf is gestopt met roken, samen met twee andere ervaringsdeskundigen en drie begeleiders, nu anderen om te minderen of te stoppen met roken. Lees haar verhaal. 

Verhalen van gezinsbegeleiders 

Gezinsbegeleider Inge vertelt hoe zij haar steentje bijdraagt door kinderen gezonder te laten opgroeien door LVB-ouders te helpen met stoppen met roken. Lees meer.

Gezinsbegeleider Indra paste motiverende gespreksvoering toe om een vader van 3 kinderen te helpen met stoppen met roken. Lees meer over motiverende gespreksvoering. 

Een goed gesprek

Met de interventie ‘Wat vind ik van mijn roken?’ voeren begeleiders 5 gesprekken met mensen met een LVB over roken. Heb jij ervaring met motiverende gespreksvoering? Met de flyer, het werkboek en de leidraad kun je direct aan de slag. De interventie is erkend als goed onderbouwd. Bekijk de tools

Begrijpelijk vertellen over roken

Steffie helpt met haar nieuwe website om begrijpelijk te vertellen over stoppen met roken bespreekbaar te maken voor en door mensen met een verstandelijke beperking. Ontmoet Steffie. 

Downloads