Naar hoofdinhoud Naar footer

Schoonmaken is een vak apart! Hoe doe je dat goed?

Gepubliceerd op: 23-08-2023

Maak je niet op de goede manier schoon? Dan zorg je voor veel meer risico’s op infecties. Je verspreidt de bacteriën dan namelijk zelf. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Schoonmaken is echt vakmanschap. Het is dus belangrijk dat je goede kennis over schoonmaken hebt. Wat zijn de 3 belangrijkste tips?

1. Hoe houd je de juiste volgorde van schoonmaken aan?

De volgorde van schoonmaken is erg belangrijk. Maak je met een doekje het toilet schoon en neem je daarna met hetzelfde doekje de deurklink nog even af? Dan breng je de bacteriën vanuit het toilet op de deurklink. De volgende bezoeker krijgt die bacteriën dus ook op diens handen.

Maak daarom altijd schoon in de volgorde: van schoon naar vuil, en van boven naar beneden. Gebeurt het toch dat je van een vuiler deel naar een schoner oppervlak gaat? Wissel dan het doek óf het vlak van de doek.

2. Welke schoonmaakmiddelen en -materialen gebruik je voor welke ruimte?

Het is goed om in de organisatie af te spreken welke middelen je gebruikt. Voor het meeste schoonmaakwerk zal dit een allesreiniger zijn. Denk er wel om dat je de juiste hoeveelheid van het middel gebruikt. Meer schoonmaakmiddel is niet beter! Gebruik je meer schoonmaakmiddel dan op de verpakking staat? Het middel laat een laagje achter waar bacteriën in kunnen blijven zitten.

Tips:

  • Volg altijd de instructie op de verpakking van de middelen.
  • Bewaar de middelen in de originele verpakking met een leesbaar etiket.
  • Was doeken en dweilen na gebruik op 60 graden. Laat ze daarna drogen, aan de lucht of in een wasdroger.
  • Gooi wegwerpmaterialen direct na gebruik weg. 

3. Wanneer moet je desinfecteren? En hoe doe je dat?

Desinfecterende middelen gebruik je alleen als er een reden voor is. Check hieronder wanneer desinfecteren echt nodig is. En hoe je moet desinfecteren.

  • Je desinfecteert alleen als er vervuiling is door lichaams-(vloei)stoffen. Dat betekent bevuiling met bijvoorbeeld urine, ontlasting of braaksel. 
  • Check waar de plek is van vervuiling met lichaams-(vloei)stoffen. Gaat het om een druppel urine op de vloer of braaksel over de tafel? Ga na of vanuit de plek van vervuiling ook een besmetting met een andere cliënt kan ontstaan.
  • Je draagt altijd handschoenen bij desinfecteren.
  • Je desinfecteert met een middel dat goedgekeurd is door het. Een desinfectiemiddel zonder deze goedkeuring verwijdert mogelijk niet alle ziekteverwekkende bacteriën en virussen. De organisatie moet zorgen dat de juiste middelen aanwezig zijn. 

Doe mee aan ‘Samen scherp op schoon werk’ 

Wil je aan de slag met het verbeteren van hygiënisch werken en het voorkomen van infecties? Het programma ‘Samen scherp op schoon werk’ ondersteunt jouw organisatie daar graag bij. Samen werken we toe naar een kleine of grote verbetering. Heb je interesse? Lees meer over het programma en meld je aan

 

Lees meer

Deel deze pagina via: