Naar hoofdinhoud Naar footer

Alcoholkwartet

Gepubliceerd op: 23-08-2021

Laatst bijgewerkt op: 29-04-2024

Het alcoholkwartet is een kaartspel bedoeld om op een laagdrempelige, interactieve manier de gevaren van alcoholgebruik spelenderwijs bespreekbaar te maken met mensen met een Licht verstandelijke beperking (LVB).

Mensen met een LVB lopen een verhoogd risico om verslaafd te worden. Dat betekent dat preventie erg belangrijk is bij deze doelgroep. Voorkomen is namelijk beter dan genezen. Onderdeel van preventie is het gesprek aangaan over het onderwerp, bijvoorbeeld over de effecten en gevaren van bepaalde middelen.

Het alcoholkwartet is een voorbeeld van zo’n methodiek, die begeleiders kan helpen om op een laagdrempelige en interactieve manier de gevaren van alcohol bespreekbaar te maken. Met dit kwartetspel leren mensen met een LVB op spelenderwijs meer over de effecten en gevaren van alcoholgebruik.

Casus

De zomer breekt aan. Op de terrassen zitten mensen een koud glas wijn in de zon te drinken. Tijdens voetbalwedstrijden van het Nederlands Elftal staan bierflesjes op tafel. “Iedereen drinkt toch alcohol, waarom mag ik dan niet?!”, hoort Farrah vaak van de cliënten die zij begeleid. Farrah neemt zich voor het onderwerp alcoholgebruik bespreekbaar te maken met de cliënten. Zijn er methodieken om dat op een laagdrempelige, interactieve manier te doen?

Fases van verslaving

  1. Geen gebruik
  2. Eerste kennismaking
  3. Experimenteel gebruik
  4. Geïntegreerd gebruik
  5. Lichte/matige stoornis
  6. Matige/ernstige stoornis

Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis. Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling

Het alcoholkwartet is ontwikkeld door Tactus Verslavingszorg. Het kan worden gespeeld met twee of meer spelers. Sommige van de kaarten kunnen ook groepsgewijs besproken worden. Er is ook een kwartetspel over gamen ontwikkeld.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Spel

Soort kennis

Praktijk

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Tactus Verslavingszorg