Naar hoofdinhoud Naar footer

Casusboek LVB en verslaving

Gepubliceerd op: 06-04-2021

Het casusboek bevat 34 casusbeschrijvingen over uiteenlopende thema’s met bijbehorende analyse en tips voor de dagelijkse praktijk.

Jeremy is niet de enige begeleider die van andere collega’s wil leren hoe om te gaan met verslaving en LVB. Het casusboek helpt daarin. Begeleiders kunnen er herkenning, inspiratie, praktische tips en doorverwijzingen naar meer informatie in vinden.

Het casusboek hoort bij het Handboek LVB en verslaving. In beide boeken worden dezelfde thema’s beschreven: in het handboek vanuit de theorie, in het casusboek vanuit de praktijk. Met behulp van casusbeschrijvingen wordt gereflecteerd op wat werkt en niet werkt in de behandeling van mensen met LVB en verslaving.

Bestel het boek 

Casus

Jeremy werkt als begeleider in een beschermde woonvorm van de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij werkt in een 24-uurs zorgwoning, waar hij jongeren begeleidt richting zelfstandig wonen. Veel van hen drinken alcohol en sommigen blowen ook, soms ook wel eens in de woning! Dat kan zo niet langer.

“Hoe lossen anderen dat op?”, vraagt Jeremy zich af. Hij wil geïnspireerd worden hoe andere collega’s omgaan met de dagelijkse dilemma’s, vragen en problemen rondom het thema LVB en verslaving. Maar waar vindt hij dat?

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based en ervaringskennis.  

Beoordeling

In Nederland is dit het eerste boek wat aan de hand van verhalen tips en valkuilen beschrijft over verslaving en LVB. Het is gemakkelijk geschreven, wat ervoor zorgt dat begeleiders inspiratie voor de dagelijkse praktijk kunnen opdoen uit het boek.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Casuïstiek

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

Boom Uitgevers Amsterdam

Auteur

Joanneke van der Nagel, Marion Kiewik, Robert Didden

ISBN

9789024404957

Druk/editie

1

Prijs

€ 24,50