Naar hoofdinhoud Naar footer

Methode Driehoekskunde

Gepubliceerd op: 06-10-2021

Laatst bijgewerkt op: 06-05-2024

Methode Driehoekskunde laat zien hoe je kunt samenwerken in de driehoek van cliënt, familieleden en professional. Het is een visie en een methodiek om die visie toe te passen. Orthopedagoog Chiel Egberts schreef vijf boeken over de methode.

Het beeld van deze driehoek maakt duidelijk wat er gebeurt wanneer ouders de zorg voor hun kind (met een beperking) aan professionals toevertrouwen. Niet alleen laten ouders op dat moment anderen toe, maar ook professionals verbinden zich aan een derde. De ouders van hun cliënt. Deze driehoek moet het hebben van een sterke basis van vertrouwen. Hoe kunnen begeleiders en vervolgens ook ouders daaraan werken?  

Casus

Janet gaat werken in een ouderinitiatief dat binnenkort start. Ze voelt zich onzeker, omdat het lijkt alsof de ouders hun project als een paradepaardje zien. Ze heeft tot nu toe altijd de cliënt centraal gezet. De ouders zag ze eigenlijk alleen tijdens de cliëntplanbespreking en de jaarlijkse BBQ. Ze hoopt dat Driehoekskunde haar kan helpen om ook in deze nieuwe situatie een goede begeleider te zijn. 

Ervaringen met Driehoekskunde

Jaren geleden legde bedenker Chiel Egberts de basisregels van het werken in de driehoek vast. De afgelopen jaren verspreidde hij, samen met zijn zoon, het idee binnen verschillende organisaties onder de naam Drienamiek. 

Driehoekskunde wordt binnen de gehandicaptenzorg veel gebruikt. Ook steeds meer organisaties uit de ouderenzorg zijn Driehoekskunde aan het ontdekken. Lees de ervaringen van verschillende organisaties.

Hoe werkt het?

In de Driehoekskunde staan drie woorden centraal:

  • Bonus: professionals doen het goede en liefst iets meer. Minstens doen ze wat ze beloven.
  • Verbinding: ouders en professionals verbinden zich met elkaar. Ze werken beiden aan een goede relatie.
  • Positie: beiden zijn eigenaar van hun hoek en vragen de ander om dat te respecteren.

Deze drie begrippen hangen samen: Positie zonder Verbinding of Bonus is niet mogelijk. Je kunt pas op je professionele strepen gaan staan wanneer je werk klopt. En je je best doet om je niet alleen met cliënten maar ook met hun ouders persoonlijk te verbinden. Maar zonder Positie innemen, gaat het niet.

Bij elk begrip horen motto’s. Dit zijn kernuitspraken die aanzetten tot echt handelen. De motto’s zijn veel breder toepasbaar dan alleen in de gehandicaptenzorg. In een driehoek met een kind als top zullen Bonus, Verbinding en Positie er anders uitzien dan in een driehoek met een ouder als top. 

Drienamiek biedt verschillende werkvormen voor professionals:

  • Driehoeksconsultatie
  • Driehoeksbegeleiding
  • Training Driehoekskunde
  • Training Driehoeksbegeleiding
  • Starttraject Driehoekskunde

Aan de slag met Driehoekskunde!

Benieuwd geworden naar Driehoekskunde? Neem een kijkje op de website over Drienamiek of lees het artikel Driehoekskunde: wat is het?

Ons Tweede Thuis maakte een werkboekje dat het werken in de driehoek bevordert. Download het werkboekje Vitamine D(riehoek) onderaan de pagina bij Downloads.

Onderbouwing

Vanuit de praktijkervaringen is het model van driehoekskunde verder ontwikkeld. In de loop der jaren hebben veel studenten uit het MBO en HBO Driehoekskunde als onderwerp gekozen voor hun scriptie. De Driekhoekskunde is ontwikkeld in de VG, maar kan je bij professionele zorg in alle driehoeken toepassen. 

Bekijk een voorbeeld van een scriptie met als onderwerp Driehoekskunde

​Meer weten? Neem dan contact op via info@drienamiek.nl 

Practice-based kennis: kennis op basis van praktijkervaringen. 

Over Begeleiding à la carte

Deze aanpak is ontwikkeld in het vernieuwingstraject Begeleiding à la carte van Volwaardig leven [2019-2021] van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Zorgaanbieders werkten aan hun eigen aanpak voor vernieuwing van persoonsgerichte zorg in de gehandicaptensector.

Lees meer

Goed Werk: Vitamine D(riehoek)

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Website

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands

Programma's / projecten

Begeleiding à la carte (Balc)