Naar hoofdinhoud Naar footer

Film Hasta La Vista

Gepubliceerd op: 16-11-2021

Drie jongens met beperkingen willen zonder hun ouders een reis maken naar Spanje. Ze willen een bordeel bezoeken en seks met een vrouw hebben.

Hasta la vista (letterlijk: tot ziens) is een Vlaamse film in een regie van Geoffrey Enthoven uit 2011. Het scenario (gemaakt door Pierre de Clercq) gaat over een verhaal van Mariano Vanhoof. Het gaat over de levenservaring van de Amerikaan Asta Philpot en zijn vrienden.

De fysiek beperkte twintigers Lars, Philip en Jozef zijn vrienden. Ze wonen nog bij hun ouders en worden door hen verzorgd. Jozef is bijna volledig blind. Philip kan door een dwarslaesie niet lopen en ook zijn handen en armen beperkt gebruiken. Zo kan hij met zijn hand zijn rolstoel bedienen. Typen doet hij met zijn mond. Lars is terminaal ziek met een hersentumor, en moet zich ook met een rolstoel verplaatsen (hij heeft een toenemende verlamming en aanvallen).

Ze willen samen een reis maken zonder hun ouders. Daarbij willen ze graag steun en begeleiding van een ervaren verpleegkundige/buschauffeur. Ze willen naar een bordeel in Spanje om seks met een vrouw te hebben. Ze vertellen aan hun ouders dat het om een wijntour gaat. De ouders twijfelen, maar uiteindelijk mogen ze vertrekken volens een planning (waarvan de ouders op de hoogte zijn).

Casus

Mijn puberdochter Nicky heeft zitten schaterlachen bij deze film. We waren niet zeker of ze het zou kunnen volgen, maar ook nu waren we weer verrast van wat ze soms oppikt. Al maken we ons geen illusie, ze zal vooral de sfeer aanvoelen van stiekem stoute dingen doen! Is de film gemaakt naar aanleiding van een waar gebeurd verhaal?​

Thema's

  • emotioneel welbevinden
  • interpersoonlijke relaties
  • lichamelijk welbevinden
  • persoonlijke ontwikkeling
  • rechten
  • sociale inclusie
  • zelfbepaling

Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid film 

Practice based. Kennis op basis van een ervaringsverhaal

Beoordeling

Hasta la Vista is gebaseerd op het verhaal van een Amerikaanse jongen met EMB, Asta Philpot en zijn vrienden. Mariano van Hoof heeft het verhaal beschreven, Pierre de Clercq schreef het scenario en Geoffrey Enthoven regisseerde de film.

Deze tool is onderdeel van Leidraad EMB in het vizier.

Leidraad EMB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Theater

Taal

Nederlands