Naar hoofdinhoud Naar footer

Handboek LVB en verslaving

Gepubliceerd op: 17-11-2020

Het handboek beschrijft de stand van zaken op het gebied van screening, preventie, behandeling, beleid en wetgeving rondom mensen met LVB en verslaving in Nederland.

Dit handboek is de opvolger van “Iedereen gebruikt toch?!” uit 2012. Het is een belangrijk naslagwerk voor begeleiders die meer willen weten over middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. Niet alleen vanuit theoretisch oogpunt, maar juist ook met tips voor de praktijk. 

Signaleer en maak het bespreekbaar 

In het eerste deel van het handboek wordt de achtergrond van verslaving bij mensen met een LVB geschetst. Het tweede deel gaat over signaleren en bespreekbaar maken van middelengebruik en verslaving. Er worden veel tips gegeven over hoe begeleiders dit kunnen doen. In het derde deel wordt aandacht besteed aan behandeling. Het vierde en laatste deel behandelt beleid, wetgeving en preventie.

Casus

Jeremy werkt als begeleider in een beschermde woonvorm van de verstandelijk gehandicaptenzorg. Hij werkt in een 24-uurs zorgwoning, waar hij jongeren begeleidt richting zelfstandig wonen. Veel van hen drinken alcohol en sommigen blowen ook, soms ook wel eens in de woning! Dat kan zo niet langer. Jeremy vindt het een lastig probleem. Hij weet nog niet zoveel van verslaving af. Hij wil het wel bespreekbaar maken, maar hoe doe je dat? Waar kan hij meer informatie over middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB vinden?

Fase van verslaving

Fase

  • Geen gebruik
  • Eerste kennismaking
  • Experimenteel gebruik
  • Geïntegreerd gebruik
  • Lichte/matige stoornis
  • Matige/ernstige stoornis

Lees meer over de fasen

Onderbouwing bruikbaarheid

Practice-based kennis - research-based kennis - evidence-based kennis en ervaringskennis. Kennis op basis van praktijkervaringen, onderzoek en onderzoek naar de werkzaamheid. 

Beoordeling

Het handboek is geschreven door Joanneke van der Nagel, Marion Kiewik en Robert Didden. Het is het eerste handboek wereldwijd over middelengebruik en verslaving bij mensen met een LVB. In een recensie in Markant wordt het boek als volgt omschreven: “Het handboek leest gemakkelijk; de schrijvers hebben een aansprekende, praktische insteek gekozen en hun tekst voorzien van verhelderende casussen. De specifieke kwetsbaarheid van mensen met LVB voor verslaving, de risicofactoren, en de gevolgen worden goed besproken. De functie-analyse is een must voor elke situatie waarin sprake is van gebruik”.

Deze tool is onderdeel van Leidraad LVB in het vizier.

Leidraad LVB in het vizier hoort bij onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder.

Deel deze pagina via:

Stel je vraag aan

Soort

Handreiking

Soort kennis

Ervaring

Taal

Nederlands

ISBN

ISBN 9789024404940

Druk/editie

1e druk