Naar hoofdinhoud Naar footer

Kennisproduct Stappenplan passende technologie

Gepubliceerd op: 01-05-2022

Veel organisaties in de gehandicaptenzorg zien het belang om cliënten met behulp van technologie meer zelfstandigheid en zelfregie te kunnen bieden.Dit stappenplan is bedoeld voor deze organisaties in de (langdurige) zorg. Dit middel helpt bij het kiezen van passende zorgtechnologie.

Het stappenplan is gebaseerd op de kennis en ervaringen van tientallen organisaties die vraagstukken hebben geformuleerd en daar een passende technologische oplossing bij hebben gekozen. De selectie van de technologie deden zij stapsgewijs. Deze organisaties deden dit vanuit het project Innovatie-impuls.

Aan de slag met "Stappenplan passende technologie"

Dit stappenplan helpt bij de selectie van een technologische oplossing. Door systematisch te werk te gaan, verbreed je je blik en is het risico op tunnelvisie minimaal. Het vergroot de kans dat de technologische oplossing daadwerkelijk passend is bij het vraagstuk. En dat vergroot weer de kans op een duurzame implementatie van een technologie die cliënten daadwerkelijk helpt. 

Ervaringen

Laura van Maanen, Projectleider bij De Twentse Zorgcentra “Door het volgen van de stappen heb ik meer zekerheid in de technologiekeuze die we hebben gemaakt. Wat zijn de behoeftes en wensen van cliënten, medewerkers en andere betrokkenen? En wat willen we graag bereiken? En ja, het volgen van de stappen kost best wat tijd, maar het voorkomt dat je verderop toch tot de conclusie komt dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt.”

Meer ervaringen

Samenvatting "Stappenplan passende technologie" 

Cliëntgroep: Cliënten in de gehandicaptenzorg

Gebruikers?: De innovatiemanager

Wanneer gebruiken?: Voorafgaand bij het kiezen van een passende zorgtechnologie 

Training nodig?: Nee

Product getest?: Nee

Validatie: Practice-based, kennis op basis van praktijkervaringen

Waar te vinden?: Besproken tijdens Congres #InZo2022, aanvullende informatie en eventuele downloads zijn onder deze tabel te vinden

Kosten: Gratis

Onderbouwing van het kennisproduct 

Innovatie-Route kennisproducten 

Dit kennisproduct is onderdeel van de Innovatie-Route: een stappenplan voor het inrichten van het implementatieproces van zorgtechnologie in de gehandicaptenzorg. Bij elke stap vind je uitleg, hulp, algemene tips en praktische voorbeelden. De Innovatie-Route is ontwikkeld binnen de Innovatie-impuls van het programma Volwaardig leven van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

Bronnen

  • Vilans, Academy Het Dorp

Meer informatie 

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Stappenplan

Soort kennis

Praktijkkennis

Taal

Nederlands