Met gesprekskaarten praten over je ondersteuningsplan
Gepubliceerd op: 05-04-2022
Samen met mijn collega Janneke Haan deed ik een tijd geleden onderzoek naar het ondersteuningsplan. We hielden groepsinterviews bij verschillende zorgorganisaties voor mensen met een verstandelijke beperking.
De belangrijkste vraag. Hoe cliëntgericht zijn die ondersteuningsplannen eigenlijk en hoe cliëntgericht is de bespreking ervan?
Een blog van ervaringsdeskundige Mireille de Beer
Veel taal
Tijdens de gesprekken ontdekten we al snel dat er veel taal werd gebruikt. Mensen met een verstandelijke beperking vinden dat vaak lastig. Ze drukken zich niet zo gemakkelijk uit in taal en ze begrijpen ook lang niet altijd wat er bedoeld wordt. Ik herken dat wel. Zelf denk ik ook meer in beelden en vind ik het lastig als mensen om me heen veel woorden gebruiken en veel informatie tegelijk op me afvuren.
Moeilijke informatie toegankelijk maken
Een paar weken later zaten Janneke en ik op een zonnig terras in het noorden van het land. Voor het werk natuurlijk! We raakten aan de praat over het onderzoek en we waren het erover eens dat we er iets mee moesten doen. We hebben wat plannetjes uitgewerkt en ingebracht bij Vilans. Samen met collega Marjolein Herps (die heel veel weet over ondersteuningsplannen) en met Bureau Opaal zijn we aan de slag gegaan.
De mensen van Bureau Opaal zijn erg goed in het toegankelijk maken van moeilijke informatie en zij hebben ons veel nuttige tips gegeven. Ook mijn collega’s van de LFB deden mee, ze waren graag bereid om fotomodel te zijn. Want dat we veel beeld moesten gebruiken, dat was wel duidelijk.
Herkenbare situaties
Het resultaat is een set gesprekskaarten waarmee begeleiders en cliënten gemakkelijker kunnen praten over wat zij belangrijk vinden. De kaarten zijn te gebruiken in interviews en groepsgesprekken, maar ook in gesprekken over het ondersteuningsplan.
Op de kaarten zijn herkenbare situaties in beeld gebracht. Zo worden mensen zich sneller bewust van hun eigen situatie en kunnen ze hun gevoelens en behoeften beter overbrengen. Bijvoorbeeld over hulp in de huishouding of over zelfstandig reizen. De kaarten houden het gesprek luchtig en levendig en maken het voor cliënten gemakkelijker zich te uiten.
Mooi alternatief
Mensen met een beperking hebben vaak al genoeg in hun rugzak. Er wordt al zo veel van ze gevraagd. Laten we het niet nog moeilijker maken met informatie die ze niet snappen. Zeker niet als het over zoiets belangrijks als het ondersteuningsplan gaat. De gesprekskaarten bieden een mooi alternatief. Ik zeg: top!
Aan de slag met de gesprekskaarten?
Ben je benieuwd wat cliënten in jouw organisatie van het ondersteuningsplan vinden? Mireille en Marjolein komen graag bij je langs om met de gesprekskaarten in gesprek te gaan. Of wil je gewoon meer weten over de gesprekskaarten of over het werken met ondersteuningsplannen, neem dan contact op met Mireille de Beer (mail naar m.debeer@vilans.nl of bel 06 40136388).