Naar hoofdinhoud

Participatief onderzoek - studiemateriaal Disability Studies

Gepubliceerd op: 20-12-2018

Participatie van mensen met een beperking heeft niets met hoogtes of laagtes te maken, maar wel veel met waarachtigheid, ervaringskennis, betrokkenheid en samenwerking.

Disability Studies in Nederland (DSiN) verzamelde en ontwikkelde les- en studiemateriaal over participatief onderzoek. Een selectie daarvan vind je hier, op het Kennisplein.

De video legt - in het Engels - met illustraties participatief actie onderzoek uit.

Participatief onderzoek Gewoon Bijzonder

'Samen werken, samen leren' is één van de 7 projecten binnen onderzoeksprogramma Gewoon Bijzonder. Het project houdt zich bezig met participatie van mensen met een beperking binnen onderzoek. Sofie Sergeant en Henriëtte Sandvoort vloggen over het onderzoek.

Project De Inclusieve stad & gemeente

'Niets over ons, zonder ons': participatieve onderzoeksmethoden worden aangewend in het werken en onderzoeken in inclusieve gemeenten.

In samenwerking met de Provincie Gelderland startte project Inclusieve Gemeente Geldermalsen. Hierbij worden dorpen en buurten in de gemeente Geldermalsen inclusief en toegankelijk ingericht voor alle gebruikers.

Naast Geldermalsen maken ook gemeenten Nijkerk en Almere werk van inclusie.

Aan de slag

Kletsborden

Kletsborden is het resultaat van een samenwerking tussen mensen met en zonder een licht verstandelijke beperking. Het spel draait om écht contact maken.

Tijdens het Kletsborden neem je de tijd voor elkaar en bekijk je het leven eens door de ogen van een ander.

Tips voor participatie

ZonMw stelde dit boekje (pdf) samen met tips voor meer participatie van cliënten. Download de pdf onder aan de pagina.

De brochure laat zien dat participatie echt nodig is én veel oplevert. Met anekdotes uit de praktijk die je kunnen inspireren om cliënten een stem te geven binnen projecten.

Tekenlabo

In het Tekenlabo worden zelfs de alle moeilijkste begrippen omgezet in tekeningen. 

De Fijnspar voor participatie

De boom is van de hand van Saar De Buysere. Elk thema op de website van Disability Studies heeft een boom als introbeeld. Participatieve onderzoeksmethoden kreeg de Fijnspar.

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Onderzoek

Soort kennis

Type

Digitaal

Taal

Nederlands

Auteur

Sofie Sergeant