Naar hoofdinhoud Naar footer

Slaapapneu vaststellen bij downsyndroom met de WatchPAT

Gepubliceerd op: 11-10-2023

Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij iemand minstens 5 keer per uur langer dan 10 seconden stopt met ademen. Wanneer je te weinig slaap krijgt, ben je niet alleen vaak moe, maar heb je ook grote kans op gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. Mensen met downsyndroom hebben daarnaast vaak gedragsproblemen. 

Hoe werkt de WatchPAT?

De WatchPAT is een apparaat dat werkt met een sensor die op de borst geplakt wordt, een soort horloge en een clip, probe, op de wijsvinger. Begeleiders of familie kunnen de cliënt helpen om de WatchPAT om te doen en de probe en sensor aan te brengen. Vervolgens kan iemand gewoon thuis in z’n eigen bed gaan slapen. De WatchPAT doet een betrouwbare meting wanneer iemand minstens 4 uur in een nacht daadwerkelijk slaapt met de WatchPAT. Eén nacht is genoeg. Daarna kunnen de gegevens die verzameld zijn, worden geanalyseerd door iemand die medisch geschoold is en hierin getraind is, bijvoorbeeld een arts of verpleegkundig specialist.

Hoe herken je slaapapneu?

Een belangrijk kenmerk van slaapapneu is dat een cliënt tijdens de slaap steeds stopt met ademhalen.  Daarnaast is er vaak sprake van hard snurken. Waarschijnlijk zie je de cliënt alleen overdag. Waar kun je dan op letten?

  • De cliënt is prikkelbaar.
  • De cliënt laat steeds meer dwangmatig gedrag zien.
  • De cliënt is passief.
  • De cliënt is moe​.

Wat kun je doen?

Denk je dat een van de cliënten met downsyndroom die je begeleidt slaapapneu heeft? Dan kun je het volgende doen:

Tip 1: Zoek contact met een arts of verpleegkundig specialist van de instelling waar je werkt. Als jouw organisatie de WatchPAT in huis heeft, kan de arts of verpleegkundig specialist de WatchPAT inzetten.

Tip 2: Heeft jouw organisatie nog geen WatchPAT? Wijs dan de artsen, verpleegkundig specialisten of het management op deze mooie, nieuwe, laagdrempelige manier  van slaaponderzoek. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld de artikelen gebruiken uit het Tijdschrift voor Artsen Verstandelijk gehandicapten (TAVG).

Tip 3: Je kunt navragen of een (regionale) poli of ziekenhuis bij jou in de buurt wél een WatchPAT heeft. Op die manier kun je misschien toch een laagdrempelig slaaponderzoek doen.

Lees meer

Downloads

Deel deze pagina via:

Soort

Methode