Naar hoofdinhoud Naar footer

Wensen laatste levensfase bespreken met SamenSpraak

Gepubliceerd op: 24-11-2022

Praten met mensen met een verstandelijke beperking in de laatste levensfase over hun wensen. Dat vinden begeleiders vaak lastig. Met het bordspel SamenSpraak bespreek je hun wensen gemakkelijker. Bovendien raken mensen met een VB hierdoor meer betrokken bij beslissingen over hun zorg.

Bij mensen in de laatste levensfase is samen beslissen over de zorg op basis van hun wensen en waarden heel belangrijk. Bij mensen met een verstandelijke beperking (VB) is dat moeilijk. Zij kunnen problemen rond hun gezondheid niet altijd overzien.

Begeleiders van mensen met een VB vinden het moeilijk om met hen over goede zorg in de laatste levensfase te praten. SamenSpraak helpt begeleiders praten met mensen met een VB in de laatste levensfase over hun wensen en waarden.

Wat is SamenSpraak?

SamenSpraak is een bordspel met vier thema’s. Bij het spel horen gesprekskaarten, illustraties, een handleiding en een werkboekje.

Wat levert SamenSpraak op?

Met het spel voelen begeleiders zich in staat om wensen te bespreken met mensen met een VB in de laatste levensfase. Het onderzoek laat zien dat door het spelen van SamenSpraak mensen met een VB in de laatste levensfase meer betrokken raken bij beslissingen over hun zorg.

Hoe is het bordspel SamenSpraak gemaakt?

Onderzoekers hebben het bordspel ‘SamenSpraak’ ontwikkeld. De onderzoekers kregen overeenstemming over de onderwerpen en de indeling van SamenSpraak met 90 begeleiders, experts, mensen met een VB en hun naasten. De vorm ontwierpen de onderzoekers samen met begeleiders en mensen met een VB. Tenslotte pasten ze SamenSpraak toe bij 63 mensen met een VB in vier zorgorganisaties. Ze keken of het meerwaarde had en of begeleiders ermee konden en wilden werken.

Lees meer over SamenSpraak in de download.

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersonen

Soort

Spel

Soort kennis

Onderzoekskennis

Uitvoering

bordspel

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

SamenSpraak projectteam