Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Lastige vragen in de praktijk: vrijheidsbeperking

Als zorgprofessional maak je iedere dag keuzes; alleen, samen met bewoners, hun familie/vertegenwoordiger of met collega’s. Die keuzes kunnen over van alles gaan. Van grote levensvragen tot kleine, dagelijkse keuzes. Zoals wat doe je als een bewoner niet meer wil eten, terwijl de partner of familie daar wel bij jou op aandringt? Of wat doe je als een bewoner aangeeft dat hij zijn medicijnen niet meer wilt slikken? 

Zes casussen 

Hoe ga je om met deze lastige (ethische) vragen en hoe beslis je wat goed is voor jouw bewoner? Aan de hand van zes verschillende casussen nemen we je de komende maanden mee in het thema ethiek. Deze maand hebben we het over vrijheidsbeperking. 

vrijheidsbeperking-dilemmaCasus vrijheidsbeperking: Net als thuis?

Dirks vader weet precies hoe hij de haren van Dirk (23) moet knippen. Dirk vindt het mooi hoe zijn vader het doet. Hij kijkt na een knipbeurt nog heel vaak in de spiegel. De begeleider heeft Dirk zelfs een keer zijn eigen spiegelbeeld zien kussen. Wat lastig is is dat Dirk moeilijk kan stilzitten, omdat hij zo snel is afgeleid. Als hij door het raam een vliegtuig door de lucht ziet gaan, springt hij plotseling op en roept hij heel hard ‘vliegen, vliegen, vliegen’. Dan begint hij door de kamer te rennen. Daarom bindt zijn vader hem van kinds af aan voor de zekerheid altijd aan de stoel vast, ook nu hij niet meer thuis woont. 
 

Wat vind jij? 

Casus: Ingrijpen of laten gebeuren? Mag een vader in de instelling het haar van zijn verstandelijk beperkte zoon knippen zoals hij thuis gewend was, namelijk vastgebonden aan een stoel? Wat zou jij als zorgprofessional doen in dit geval? Ingrijpen of laten gebeuren? En hoe maak je jouw beslissing? Vul de poll in of geef je reactie.
 
 
 
 
 
 
Aantal stemmen: 67


Heb je zelf een voorbeeld waarin je moet kiezen tussen veiligheid en vrijheid? Laat het ons weten en reageer onder dit artikel. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Aggie Wimmer 24/1/2019

In verband met het recht op vrijheid en het welzijn! van de client kan er een vrijwilliger gevraagd worden of een begeleider kan in andere situaties ook wel af en toe eens meegaan. Het zou na alles wat ze hebben meegemaakt in de eerste plaats om hen moeten draaien. Gun ze dat a.u.b. toch, ze werden en worden al zo beperkt. Het is al onmenselijk genoeg allemaal....