Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Cliënten en verwanten betrekken bij vrijheidsbeperking

Wat kunnen cliënten en hun verwanten doen om vrijheidsbeperkende maatregelen te verminderen? In dit artikel vind je een lijst van publicaties en tools die je kunnen helpen cliënten en verwanten bij dit proces te betrekken.


Boekje Meepraten over beperking van je vrijheid 
Boekje in begrijpelijke taal over vrijheidsbeperkende maatregelen en de invloed die cliënten zelf kunnen uitoefenen. Speciaal voor cliënten. Download het boekje (pdf).

Folder ‘Slik jij medicijnen om rustig te worden?’ 
Informatiefolder in begrijpelijke taal over het gebruik van psychofarmaca; voor cliënten. Download de folder (pdf), speciaal voor cliënten. Download de bijlage (pdf), speciaal voor ouders en verzorgers.

Folder Zorg voor leven in vrijheid
Dit is een folder voor verwanten. Wat kunnen zij zelf doen om vrijheidsbeperkende maatregelen bij hun familielid te verminderen? Download de folder (pdf).

Handreiking om familie te betrekken bij de zorg
De 'Zorg gaat door!' geeft managers, familieraden en teamleden in vijf stappen een handreiking om naasten (opnieuw) te betrekken bij de zorg. Lees meer hierover op de website van de VGN.

Spiegelbijeenkomst
Dit is een groepsgesprek onder leiding van een onafhankelijke voorzitter, waarbij (ex-)cliënten hun ervaring delen over een vooraf vastgesteld thema. Betrokken zorgverleners (artsen, verpleegkundigen en anderen) zitten er in een tweede kring omheen en mogen luisteren. In het laatste deel kunnen mensen uit deze tweede kring vragen stellen. Lees meer over de spiegelbijeenkomst (pdf).

Praten over leven in vrijheid
Een handreiking voor cliëntenraden die in gesprek willen over vrijheid en vrijheidsbeperking. In de handreiking krijgen cliëntenraden informatie en tips om met bewoners, bezoekers en naasten, maar ook met de Raad van Bestuur het gesprek aan te gaan over leven in vrijheid. Door erover te praten kun je samen tot nieuwe ideeën en oplossingen komen. Bij de handreiking hoort een kaartenset met mooie foto’s en korte situatie schetsen. Lees meer hierover op de site van Kansplus of Ieder(in).

Dementietafel - Delen en verbeteren
Een handreiking van Ieder(in), kansPlus en onder andere Alzheimer Nederland voor betrokkenen bij mensen met verstandelijke beperkingen en dementie om zelf een “Dementietafel” te organiseren. Belangrijk voor de groeiende groep ouderen in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Compleet met draaiboek en een tookit. De hulpmiddelen zijn te bekijken en te downloaden via de landingspagina over de Dementietafel.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.