Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Bewustwording en veranderen

Direct aan de slag

Dementiespel ‘Weten vergeten en begeleiden’

Spel om op een aansprekende en laagdrempelige manier om te gaan met cliënten met een verstandelijke beperking en dementie. Speciaal voor begeleiders in de gehandicaptenzorg. Lees meer en bestel of download het spel.

Oepsjeskalender

Deze jaarkalender is ontwikkeld door de Prinsenstichting voor de bewustwording van begeleiders van onvrijwillige zorg. De inhoud komt van door medewerkers ingevulde ‘geeltjes’ van de zogenaamde geeltjesmetingen, zie verderop op deze pagina. Download de Oepsjeskalender (pdf).

Loesje posterOver de streep

'Over de streep' is een werkvorm om de discussie te stimuleren over de beleving van vrijheid en vrijheidsbeperking. Speciaal voor zorgprofessionals. Download het document (pdf).

Strokenspel

Ben je benieuwd hoe jouw collega’s denken over onvrijwillige zorg? En of jij en je collega’s daar dezelfde ideeën over hebben? Met het Strokenspel kom je erachter! Het spel helpt jullie om met elkaar in gesprek te gaan over onvrijwillige zorg. Wanneer voelt een vorm van zorg onvrijwillig en hoe bepaal je hoe zwaar een bepaalde vorm is? Op een leuke manier bespreek je zo wat de impact is van (onvrijwillige)zorg. Je kunt het spel ook spelen met familie van cliënten of cliëntenraden. Lees meer over het strokenspel.

Handreiking terugdringen psychofarmaca

Een handreiking voor bestuurders over het belang van het terugdringen van psychofarmaca en waarom dat prioriteit moet krijgen binnen de organisatie. Download de handreiking (pdf).

Cliënten en verwanten

Dementietafel - Delen en verbeteren

Een handreiking van Ieder(in), kansPlus en onder andere Alzheimer Nederland voor betrokkenen bij mensen met verstandelijke beperkingen en dementie om zelf een “dementietafel” te organiseren. Belangrijk voor de groeiende groep ouderen in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Compleet met draaiboek en een tookit. De hulpmiddelen zijn te bekijken en te downloaden via het Kennisplein Gehandicaptensector.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.