Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Bier en bitterballen

Een begeleider in de gehandicaptenzorg stuurde dit prachtige voorbeeld in over het vergroten van de vrijheid van je cliënt.

Vrachtwagenchauffeur

Hij wilde zo graag vrachtwagenchauffeur worden. Elke dag begon hij er weer over. Wat doe je dan? We wisten natuurlijk wel dat die droom nooit uit zou komen. Een rijbewijs, een betaalde baan, dingen die hij met zijn beperking nooit zal bereiken. Toch wilden we wat voor hem doen. Misschien konden we hem wel een keer de ervaring bieden van een vrachtwagenchauffeur. Bijvoorbeeld door hem een keer mee te laten rijden op een truck of door een bezoekje te brengen aan een transportbedrijf.

Verbazing

We vroegen hem dus wat hij zo leuk vindt aan een vrachtwagen. De grote stoere auto, het geluid, de verre tochten, dat waren de dingen die we verwachtten. Maar wie schetst onze verbazing toen hij zei: ‘de bitterballen en het bier!’ Het ging hem gewoon om de sfeer, de grappen van de chauffeurs en de gesprekken over hun werk. We hebben hem op een vrijdagavond meegenomen naar het café waar de chauffeurs vaak zitten. Hij was zo blij. Daarna heeft hij nooit meer gezegd dat hij vrachtwagenchauffeur wilde worden, hij was er al een!

Begeleider in de gehandicaptenzorg

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.