Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

De vrijheid van Dounia

Interview door Mireille de Beer

Dounia is de jongste uit een liefdevol gezin met vier kinderen. Toch had ze het vaak moeilijk thuis. Ze was geen gemakkelijk kind en had weinig respect voor haar ouders. Om de kleinste dingen werd ze boos. Ze zat op een reguliere basisschool, maar ze liep zo vaak weg dat ze naar een speciale school moest. De tests waren duidelijk: ADHD en borderline. Daardoor kon ze haar emoties niet goed uiten en dat maakte haar boos en opstandig. Nu heeft ze veel spijt van haar gedrag. Ze was een lastig kind, zegt ze zelf.

Misbruik

Op haar 8e jaar is Dounia misbruikt door een buurman. Ze haalde elke dag de krant bij hem en hij gaf haar thee met koekjes. In het begin was er niets aan de hand en vond ze hem aardig. Tot hij haar begon aan te raken. Ze dacht dat het normaal was. Uiteindelijk heeft ze het aan haar moeder verteld en die heeft er werk van gemaakt. Helaas heeft de buurman maar twee dagen vastgezeten, er was niet voldoende bewijs tegen hem. Dounia komt hem nog dagelijks tegen. Ze heeft er nog vaak last van en krijgt hulp van een psychiater en de begeleiding. Een vriendin in haar woongroep heeft hetzelfde meegemaakt, ze steunen elkaar.

Zelfstandig wonen

Toen Dounia 19 was ging ze uit huis. Er ging een wereld voor haar open: een wereld van vrijheid en zelfstandigheid. Maar die vrijheid kon ze niet goed aan, jammer genoeg. Nu woont ze bij een zorginstelling in Zeeland, in een groep met 9 mensen. Daar heeft ze 24-uursbegeleiding. Met haar persoonlijke begeleider kan ze het goed vinden. Ze ziet haar meer als een goede vriendin. Ze is wat ouder en heeft veel levenservaring, dat vindt Dounia prettig. Ik vraag haar hoe de ideale begeleider eruit ziet. ‘Ze moet humor hebben’, zegt Dounia. ‘We moeten met elkaar kunnen lachen en een band hebben op basis van vertrouwen en wederzijds respect. Ze moet het aan me kunnen zien als ik niet lekker in mijn vel zit. En het moet in ieder geval een vrouw zijn!’

Werk

Dounia werkt met mensen met ernstige verstandelijke beperkingen. Ze helpt ze met eten en geeft ze de aandacht die ze nodig hebben. Ze doet dat drie dagen in de week. Ik vraag of ze zichzelf ook ziet als iemand met een beperking. ‘Nee’, zegt Dounia. ‘Ik heb een paar obstakels in mijn leven gehad, maar ik functioneer goed. Alleen duren dingen soms langer waardoor ik vaak wat meer tijd nodig heb.’ Soms vergelijkt ze zichzelf met haar zus. Ze heeft de opleiding Sociaal Pedagogisch Werk gedaan. Ze heeft een baan en woont samen met haar vriend. Waarom heb ik dat allemaal niet? vraagt Dounia zich dan af. Ze heeft dat ook aan haar zus verteld. Die vindt dat het niet uitmaakt of je diploma’s hebt of niet. Ze vindt Dounia een waardevol persoon.

Regels en vrijheid

Dounia is vrijwillig naar een zorginstelling gegaan, zonder bemoeienis van de rechter. Toch mag ze de rapportages over haar behandeling niet inzien. Ze vindt dat daarmee haar rechten geschonden worden.
De regels waar Dounia zich aan moet houden staan in haar ondersteuningsplan. Bijvoorbeeld dat ze om half 11 ’s avonds binnen moet zijn. Ze snapt wel dat dit soort regels nodig zijn. Ze blijft soms te laat op en kan dan de volgende dag moeilijk haar bed uit komen. Maar ze vindt het niet altijd leuk.

 In het verleden kwam het wel voor dat ze niet mocht douchen wanneer ze wilde. Ook is haar post wel eens open gemaakt, een schending van haar privacy, vindt ze. Soms komt het voor dat iemand heel boos of verdrietig wordt. Dan neemt de begeleiding beslissingen die nodig zijn om weer rustig te worden. Ze houden iemand stevig vast of brengen hem naar een andere kamer. Ook Dounia is wel eens opgesloten om af te koelen. Gelukkig kan ze nu beter omgaan met haar boosheid.

Dounia’s droom

Dounia wil graag samenwonen met haar vriend. Daar werkt ze aan, zodat ze straks zelfstandig kan wonen en geen toestemming van anderen nodig heeft om te doen wat ze wil. Daarvoor is het wel belangrijk dat mensen in haar geloven. Anders verliest ze haar zelfvertrouwen. Vrijheid betekent voor Dounia: achter je dromen aan gaan en je door niets of niemand laten tegenhouden.

Lees ook de andere veralen over vrijheid

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.