Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Pannenkoekmeel tussen de boeken

Zaterdag is pannenkoekendag. Tot grote vreugde van Maryse, want ze eet niets liever. Dat was al zo toen ze nog thuis woonde en dat is nu, in de beschermende woonvorm, niet veranderd.

Pannenkoeken eten - meer vrijheid in de gehandicaptenzorgBij voorkeur eet ze pannenkoeken met schijfjes appel, kaneel en poedersuiker. Ze leeft er de hele week naartoe en vraagt elke dag of het wel goed komt. Wanneer gaan we naar de markt voor appels? Hebben we nog poedersuiker? Is het meel al bezorgd?

Ruzie om pannenkoeken

Naarmate de week vordert en de zaterdag dichterbij komt, wordt ze steeds onrustiger en vraagt ze steeds meer aandacht. Ook de andere bewoners hebben er last van en beginnen te mopperen. Soms ontstaat er zelfs ruzie om de pannenkoeken.

Slimme oplossing: alles in het zicht

De begeleiders vinden dat het zo niet langer kan en nemen een besluit. Meel, poedersuiker, kaneel en appels verhuizen van de voorraadkast naar de boekenkast in de huiskamer waar Maryse het elke dag kan zien, wanneer ze maar wil. Dat werkt. Zodra ze van de dagbesteding komt, loopt ze naar ‘haar’ plank, raakt alles even aan en gaat dan tevreden naar haar kamer.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.