Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Voetbal kijken zonder vrienden

Wouter heeft dan misschien een verstandelijke beperking, met zijn geheugen is niets mis. Hij weet alles van voetbal. Hij kent de spelers, weet bij welke club ze horen en hoe vaak ze dit seizoen gescoord hebben.

Voetbal kijken met je vrienden - meer vrijheid in de gehandicaptenzorgHet Nederlands Elftal vindt hij helemaal het einde. De muren van zijn kamer zijn behangen met posters, vlaggen, petten en toeters. Oranje is zijn lievelingskleur. Zijn grote favoriet is Ibrahim Affelay. Opgegroeid in de Utrechtse wijk Overvecht, net als Wouter. Hij wil dan ook geen wedstrijd missen en kijkt het liefst samen met zijn vrienden, in de huiskamer.

Samen kijken is leuker dan alleen

En daar gaat het mis. Want de begeleiders in de groepswoning waar Wouter woont, gaan om 10 uur ’s avonds naar huis. Dan loopt hun dienst af en moet iedereen naar zijn kamer, maar dan is de wedstrijd vaak pas halverwege. Wouter en zijn vrienden balen ervan. Alleen kijken is lang zo leuk niet en in de huiskamer is een veel groter scherm.

Wisseldienst: een goede oplossing

Tijdens een bijeenkomst met ouders en verwanten komt het idee naar voren om een ‘wisseldienst’ in te stellen op de avonden dat het Nederlands Elftal speelt. Een of twee ouders blijven bij de bewoners tot de wedstrijd is afgelopen en iedereen naar zijn kamer is. Dat kan soms wel even duren, want ook Wouter en zijn vrienden willen graag nog een uurtje nabeschouwen…

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.