Toon zoekbalkToon menu

Zorg en dwang

Zelf je scheermesjes bewaren

In het huis waar deze jongen woont, werkten alleen uitzendkrachten. Dat gaf problemen. Hij bepaalde alles, wilde niks en zat alleen te internetten. Bovendien verwondde hij zichzelf, dus wij hielden zijn scheermessen in bewaking.

We hebben met hem besproken dat het handig is om in bepaalde situaties de begeleiding erbij te vragen. Dit betekent natuurlijk wel dat de begeleiding zijn vragen en behoeften ook serieus moet nemen. Hij vroeg of hij de scheermessen dan weer op zijn eigen kamer mocht bewaren. We besloten dat toe te staan en vroegen hem wat hij nodig had om ervoor te zorgen dat het niet fout zou gaan. Hij zei: ‘Als ik merk dat het slechter met me gaat, dan lever ik ze in.’ ‘Dat is goed,’ zeiden we, ‘maar als wij zien dat het slechter met je gaat, mogen we dat dan ook zeggen? Dan nemen we voor de zekerheid alsnog de scheermessen in.’ Dat vond hij goed.

vrijheid-scheermesjes

Ga in gesprek

Gewoon door het gesprek aan te gaan heeft deze jongen veel geleerd. Hij ziet nu in dat hij dingen zelf kan en dat hij nog kan leren. Hij heeft geleerd te reflecteren op zichzelf, om zijn wensen uit te spreken en aan te passen aan zijn eigen kunnen. Hij heeft geleerd dat het ok is om boos te worden en hoe je dat dan uit. Als je hem nu ziet, is het een wereld van verschil.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.