Naar hoofdinhoud

6 veelgestelde vragen over vaccinatie tegen corona

Gepubliceerd op: 21-12-2020

Als alles gaat zoals gepland start de eerste vaccinatieronde tegen corona begin januari. Medewerkers uit de gehandicaptenzorg behoren tot de eerste groepen die aan de beurt komen. Lees de antwoorden op 6 veelgestelde vragen.

1. Wanneer starten de vaccinaties? 

Vanaf de eerste week van januari worden in Nederland de eerste mensen ingeënt tegen het coronavirus. Een belangrijke stap in het terugdringen van het coronavirus. In het meest positieve scenario wordt op 29 december 2020 het BioNTech/Pfizer vaccin positief beoordeeld, waarna het toegelaten kan worden op de Europese markt. Nog in 2020 krijgt Nederland dan 500.000 doses van het BioNTech/Pfizer-vaccin. In het eerste kwartaal van 2021 volgen nog 1,7 miljoen doses. Er zijn twee prikken per persoon nodig.  

2. Wie wordt als eerste gevaccineerd?

Zodra er een goedgekeurd vaccin is tegen het coronavirus, zijn er niet meteen voldoende vaccins voor iedereen. Daarom is een strategie bedacht voor wie als eerste in aanmerking komt: de meest kwetsbaren in verpleeghuizen en instellingen, mensen met een verstandelijke beperking en hun zorgmedewerkers. In deze volgorde:

  • zorgmedewerkers van verpleeghuizen
  • medewerkers uit de gehandicaptenzorg en thuiszorg
  • ​bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking 
  • 60-plussers met een medische indicatie (beginnend met de oudste leeftijdsgroepen)
  • 60-plussers zonder medische indicatie (beginnend met de oudste leeftijdsgroepen)
  • mensen onder de 60 jaar met een medische indicatie
  • overig zorgpersoneel

De mensen die in aanmerking komen voor een vaccinatie krijgen hier een uitnodiging voor. Als er meer vaccins op de markt komen, kunnen er meer mensen worden gevaccineerd.

3. Waarom is de volgorde veranderd, en wordt het zorgpersoneel nu eerst gevaccineerd? 

Dat komt omdat het lastig is om het vaccin van BioNTech/Pfizer op kleinschalige manier te verspreiden, bijvoorbeeld over verschillende instellingen. Het is namelijk verpakt in grote hoeveelheden (975 doses) en moet bewaard worden bij -75°C. Daarom is nu gekozen voor een eerste vaccinatie-operatie via zo’n 30 centrale priklocaties van de GGD. Zorgmedewerkers kunnen hier gemakkelijker naartoe komen dan verpleeghuisbewoners.   Tegelijk wordt ook zo snel mogelijk gestart met het inenten van bewoners van instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Deze mensen krijgen in hun eigen woonomgeving het vaccin van Moderna aangeboden. Dit vaccin leent zich beter voor kleinschalige distributie. Naar verwachting nemen EMA en de Europese Commissie medio januari een besluit over toelating van dit vaccin. Van het Moderna-vaccin ontvangt Nederland in het eerste kwartaal van 2021 volgens de laatste berichten 390.000 doses.

4. Wat zal het effect zijn? Gaat de verspreiding van het virus dan ook verminderen?

De eerste vaccinatieronde is bedoeld om de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen voor besmetting.

Nee niet meteen. Het doel van de eerste vaccinatieronde is voornamelijk om de meest kwetsbaren in onze samenleving te beschermen voor een besmetting. In het begin zal dat weinig effect hebben op de verspreiding van het virus omdat bijvoorbeeld kwetsbare ouderen zelf geen grote verspreiders van het virus zijn. Vaccineren zal wel direct invloed hebben op het aantal sterfgevallen en ziekenhuisopnames.

5. Wie gaan de vaccinaties uitvoeren? 

Volgens het plan van nu zullen mensen die verstandelijk beperkt zijn en in een instelling wonen ingeënt worden door instellingsartsen. Zorgpersoneel wordt ingeënt via de 30 priklocaties van de GGD. Mensen boven de 60 die thuis wonen, zullen ingeënt worden door de huisarts. RIVM, GGD, huisartsen en artsen van verpleeghuizen en instellingen zullen hierbij nauw samenwerken. Niet alles rond de praktische uitvoering van het vaccinatieprogramma is nog duidelijk. Bekijk de laatste ontwikkelingen via deze pagina van de Rijksoverheid

6. Is vaccinatie verplicht?

Nee, vaccinatie tegen het coronavirus wordt niet verplicht.

Bekijk de actuele vragen en antwoorden over de coronavaccinatie op de website van het Rijksoverheid. Voor vragen over epilepsie en de corona-vaccinaties, klik hier.

Deel deze pagina via: