Naar hoofdinhoud

Nieuw verdeelmodel voor beschermingsmiddelen in de zorg

Gepubliceerd op: 15-04-2020

Het ministerie van VWS heeft een nieuw verdeelmodel vastgesteld dat per direct is ingegaan voor mondmaskers. Hierin staat de verdeling voor zorgverleners op basis van besmettingsrisico’s centraal. Binnenkort worden de andere persoonlijke beschermingsmiddelen hieraan toegevoegd.

Wat betekent dit in de praktijk? 

Als er nieuwe mondkapjes beschikbaar komen uit inkoop of eigen productie gaan die naar plekken waar ze het meest nodig zijn. Momenteel zijn dat zorgverleners in het ziekenhuis, zorgverleners in verpleegtehuizen en andere plekken waar Corona-patiënten intensief worden behandeld. 

Risico als uitgangspunt 

Welke handelingen verricht een zorgverlener en welke persoonlijke beschermingsmiddelen horen daarbij? Deze vraag vormt het uitgangspunt voor de prioritering in het nieuwe verdeelmodel. Hiervoor is een factsheet Wanneer is welk mondmasker nodig opgesteld. Afgesproken is dat waar dezelfde risico’s zijn ook dezelfde bescherming nodig is en beschikbaar moet zijn.

Download de factsheet 'Wanneer is welk mondmasker nodig?'

Download de factsheet 'Verdeling persoonlijke beschermingsmiddelen'

Nieuwe inzichten

Deelname aan het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) is extra belangrijk. Daarin worden de nieuwste inzichten verwerkt naar een werkwijze. Op dit moment wordt er bij de verdeling extra gelet op:

  1. gegevens van het aantal besmette personen op wie die handeling betrekking heeft
  2. de behoefte aan materialen zoals die in regionaal verband worden verzameld. 

Gehandicaptenzorg in beeld dankzij nieuwe werkwijze

Het verdeelmodel zal de komende weken worden doorontwikkeld op basis van de ervaring op de werkvloer en de adviezen van het RIVM, de GGD en het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Tegelijkertijd is het Landelijk Coördinatiecentrum Hulpmiddelen bezig om het tekort aan beschermingsmiddelen op te lossen. Ze bestellen grote aantallen beschermingsmiddelen en binnenkort worden er ook in Nederland mondkapjes gemaakt. Tot die tijd is het belangrijk om de schaarse beschermingsmiddelen zo eerlijk mogelijk te verdelen.

Bron

VGN.nl

Deel deze pagina via: