Naar hoofdinhoud

Online registratie corona van mensen met een verstandelijke beperking

Gepubliceerd op: 08-07-2020

Er zijn veel zorgen over het coronavirus en gevolgen hiervan op mensen met een verstandelijke beperking. De Academische werkplaats Sterker op eigen benen van het Radboudumc heeft in opdracht van het ministerie van VWS een online database beschikbaar gesteld voor zorginstellingen.

Kwetsbare doelgroep

Jenneken Naaldenberg, senior onderzoeker bij Radboudumc en verbonden aan de Academische werkplaats Sterker op eigen benen: ‘We willen grip krijgen op de besmetting en het verloop ervan bij mensen met een verstandelijke beperking in zorginstellingen. De online registratie moet hier meer inzicht in geven. In de database kunnen alle nodige gegevens zorgvuldig en veilig verzameld worden.’Bekijk de eerste bevindingen april 2020 (pdf)

Bekijk de bevindingen van mei 2020 (pdf)

Bekijk de bevindingen van juli 2020 (pdf)

Bekijk de bevindingen van september 2020 (pdf)

Half april werden de eerste, voorlopige bevindingen bekend. Bij mensen met een verstandelijke beperking komt meer dan de helft van de coronabesmettingen voor onder de 60 jaar. Deze leeftijd is lager dan in de landelijke cijfers van het RIVM, waar de meeste besmettingen boven de 60 jaar voorkomen. Het aantal mensen met een verstandelijke beperking dat overlijdt, lijkt overeen te komen met de cijfers van het RIVM. Dit is in tegenstelling tot de ouderenzorg, waar het percentage overlijdens veel hoger ligt. Naaldenberg: ‘Mensen met een verstandelijke beperking worden gemiddeld 65 jaar. Dus ook bij mensen met een verstandelijke beperking zijn de ouderen het kwetsbaarst.’

Juiste en veilige zorg

Naaldenberg: ‘Het registreren van het verloop van het virus bij mensen met een verstandelijke beperking is van belang om trends te ontdekken. Mensen met een verstandelijke beperking zijn al vanaf 40 jaar kwetsbaar voor het virus. Daar moet het beleid zich op richten. Hoe geef je de juiste zorg en ondersteuning en voorkom je verdere besmettingen? En hoe garandeer je de veiligheid en inzetbaarheid van zorgmedewerkers? De impact van het coronavirus op mensen met een verstandelijke beperking is sowieso enorm. De lockdown zet hun dagelijks leven op zijn kop, waarom komen hun ouders bijvoorbeeld niet meer op bezoek?’

Zorgen voor begeleiders

‘Begeleiders krijgen veel op hun dak, het werk is in één keer veel ingewikkelder geworden. Dan is het handig te weten waar bijvoorbeeld protocollen en spoedcursussen te vinden zijn over verpleging en verzorging.  En hoe je goed voor jezelf en je collega’s kunt zorgen. Want natuurlijk zijn er onder begeleiders ook zorgen voor zichzelf. Daarom is het fijn als al aanwezige kennis goed geduid kan worden en concreet wordt aangereikt’, aldus Naaldenberg.

Oproep: doe mee!

‘We zijn 24 maart gestart en zien een enorme drive en samenwerking vanuit de sector. Dat is heel mooi. Hoe meer organisaties meedoen, hoe beter! Alleen samen kunnen wij hierin iets betekenen. Wij zoeken per zorgorganisatie of zorglocatie iemand om namens deze locatie verdenkingen en bevestigde gevallen van het coronavirus te registreren in de database. Wil je deelnemen? Mail naar sterkeropeigenbenen@radboudumc.nl. Je krijgt dan toegang tot de online omgeving en ontvangt instructies voor het invullen van de gegevens.

Coronavirus besmet mensen met een verstandelijke beperking op jongere leeftijd

De eerste, voorlopige bevindingen van online registraties door zorgorganisaties laten zien dat bij mensen met een verstandelijke beperking meer dan de helft van de besmettingen met het coronavirus (COVID-19) voorkomt onder de 60 jaar.

Lees verder

Coronavirus: vragen en antwoorden uit de wetenschap

Welke vragen komen er binnen bij de Academische Werkplaatsen rondom de verspreiding van het coronavirus? We zetten de veelgestelde vragen voor je op een rij.

Lees verder

Downloads

Deel deze pagina via:

Contactpersoon