Naar hoofdinhoud

Veilig aanraken mogelijk dankzij knuffelscherm

Gepubliceerd op: 13-05-2020

Iemand een kneepje in de hand geven om te laten weten dat je om diegene geeft. Het kan door corona niet meer en dat terwijl fysiek contact met de familie zo belangrijk is, ook voor mensen met een verstandelijke beperking. Dankzij het knuffelscherm is veilig knuffelen nu wél mogelijk.

Marleen van Gils (adviseur integrale veiligheid bij Zorg in Oktober) en André Stas (van Stas ophangsystemen) reageerden op de social media post van Kim Warmerdam die zwanger is en haar moeder in het verzorgingshuis haar buik wilde laten voelen. Toen dacht zij aan de handschoen-armen bij een couveuse en het idee voor het knuffelscherm was geboren.

Hoe werkt het knuffelscherm? 

‘Binnen twee weken was het prototype ontwikkeld’, vertelt Marleen. Het knuffelscherm bestaat uit een dunne plexiglaswand met zes flexibele armhandschoenen (vier op gelijke hoogte en twee voor kinderen of mensen die niet kunnen staan). Het scherm wordt in een deurpost geplaatst zodat allebei de gebruikers aan de eigen kant blijven. 

Naasten en bewoners kunnen weer knuffelen

Het knuffelscherm biedt mogelijkheden tot veilig knuffelen tussen verschillende gebruikers, zoals:

  • Begeleiders en bewoners 
  • Bewoners onderling
  • Bewoners en naasten

Hygiëne waarborgen door weggooihandschoenen 

Gebruikers trekken een paar lange weggooihandschoenen aan, waardoor ze volledig beschermd zijn. Er is mogelijkheid tot oogcontact en kan het geven van knuffel. Na gebruik worden alle handschoenen en het glas uiteraard weer ontsmet. 

Elkaar vastpakken zorg voor magie

‘Geloof mij, er gebeurt iets magisch als mensen elkaar weer kunnen vastpakken. Emotie, geluk en blijdschap is wat wij hier bij locatie Floriaan zien. We hebben er nog drie besteld via de site van knuffelscherm.nl. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.’ Floriaan biedt verpleeghuiszorg, dagbesteding en geestelijke zorg aan mensen met een lichamelijke aandoening en mensen met dementie en een verstandelijke beperking.

Voor wie is het knuffelscherm geschikt? 

Zowel jonge als oudere bewoners binnen een gehandicaptenzorginstelling kunnen gemak ondervinden van het knuffelscherm. Of het knuffelscherm ook werkt voor mensen met dementie (en een verstandelijke beperking) hangt af van het stadium waarin een bewoner zich bevindt. ‘Het is echt aan het zorgpersoneel om in te schatten of een bewoner dit idee snapt en er mee om kan gaan. Wij zijn hierin nog wat terughoudend omdat we ervaren hebben dat een raambezoek bij sommige bewoners al onrust opriep’, aldus Marleen.

Bron

Nienke Oort (journalist)

Deel deze pagina via: