Naar hoofdinhoud

‘Deze tijd biedt ook kansen’

Omdat je door corona toch uit de dagelijkse routine stapt, ben je creatiever en pak je dingen anders aan dan normaal. Zo moesten we het verjaardagsfeest van een van onze cliënten dit jaar op een andere manier organiseren. Zijn reactie? ‘Misschien vond ik dit zelfs leuker’.

Een groot verjaardagsfeest zou het worden dit jaar. Een van onze cliënten zou 65 jaar worden en dat vieren in een restaurant met een lunch. We waren allemaal uitgenodigd. Hij verheugde zich erop zoals een kind dat zou doen.

Tegen je verjaardag opzien

Deze cliënt helpt normaal wekelijks mee in een restaurant, bij de kringloop en met het opzetten van de markt. Dit zijn dagbestedingsactiviteiten die door corona zijn gestopt. En dan ging zijn verjaardagsfeest ook nog eens niet door. Hij zag dan ook ineens gigantisch tegen zijn verjaardag op. Je begrijpt: we wilden en moesten toch aandacht aan zijn verjaardag besteden. Hij heeft nog maar weinig contact met familie. Van zijn grote familie zou er waarschijnlijk maar 1 op bezoek komen. En zijn sociale leven was door corona toch al zo beperkt.

Heliumballonnen en kaartjes

Daarom hebben we aan de cliënten die hem goed kennen gevraagd om ieder een kaart voor hem te schrijven. Dit waren bijvoorbeeld deelnemers aan de cliëntenraad waar hij aan deelneemt. We besloten de verjaardagslunch nu op kantoor te houden met een beperkt aantal personen. Hierdoor konden we aan de afstandsnorm voldoen. We hebben slingers en heliumballonnen voor hem opgehangen met alle kaarten eraan. Ook hebben we voorbereidingen getroffen om te kunnen beeldbellen met een aantal cliënten die voor zijn oorspronkelijke verjaardag ook waren uitgenodigd.

Nagenieten thuis

Op de grote dag zelf, is zijn begeleidster eerst thuis met hem een gebakje gaan eten. Later kwam hij op kantoor, hij stapte met een grote glimlach binnen. Het was een gezellige boel. Hij heeft een diadeem met een varken opgezet om zich letterlijk het feestvarken te kunnen voelen. ’s Middags heb ik hem thuisgebracht met de auto. De heliumballonnen en kaartjes hebben we meegenomen. Zo kon hij nog lekker nagenieten van zijn verjaardag thuis door af en toe een kaartje te openen om het te lezen. Een familielid zou nog later bij hem op bezoek komen. Toen ik weer wegging, zei hij tegen mij: ‘Ik heb een keileuke verjaardag gehad.’

Persoonsgerichte zorg

Als Active4you nemen we deel aan het begeleidingstraject van ‘Begeleiding à la carte’. Hierin delen we samen met andere zorgorganisaties onze praktijkervaringen in persoonsgerichte zorg. Persoonsgerichte zorg gaat over aansluiten bij wat voor iemand nou echt belangrijk is en hoe je dat vervolgens kunt toepassen. Ik denk dat we hierin bij dit verjaardagsfeest in zijn geslaagd. Door om en mee te denken: hoe kan het wel? Bovendien heeft het verjaardagsfeest door het verrassingseffect extra veel impact gehad. De volgende dag heb ik hem namelijk wel een kwartier aan de lijn gehad.

Een nieuwe betekenis aan iets geven

Als er nou geen corona was geweest, dan weet ik eerlijk gezegd niet of we hier zoveel energie aan hadden besteed. De ontstane situatie heeft ons extra gemotiveerd om zijn verjaardag onvergetelijk voor hem te maken. En dat is gelukt. We hebben hem emotioneel zien worden. Dat is voor mij wat persoonsgerichte zorg eveneens inhoudt. Dat je mensen kunt raken door aan iets vertrouwds weer een nieuwe, diepere betekenis te geven. In dit geval ging het om: ‘We zijn er voor je, ook in deze moeilijke tijd.’

Lees meer: 

  • ‘Als alles voorbij is ga ik zwemmen en een feestje vieren!’
  • 'Mijn dagen zijn ineens veel langer dan ik gewend ben'
  • Thuiszitten in een bizarre tijd

Deel deze pagina via: