De Kracht van kleding: een stap naar inclusiviteit
Gepubliceerd op: 13-03-2025
Binnen het programma Begeleiding à la carte doet Cello mee met de aanpak ‘De Kracht van kleding’. In deze aanpak wordt er op een andere manier naar de rol van kleding gekeken. Cliënten mogen zichzelf zijn en ontdekken wat zij belangrijk vinden. Een goed gesprek over kleding kan veel betekenen. We spraken Mayke Bremmers, de initiatiefneemster van ‘De Kracht van kleding’.
Mayke heeft een broer met een beperking. Hij was voor Mayke de inspiratiebron om ook voor andere mensen kleding te kopen. Zij kocht altijd zijn kleding, hij vond het fijn om een mooi overhemd te dragen. Zo ontdekte Mayke hoe belangrijk het is om met elkaar in gesprek te gaan over kleding. ‘Kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken’, zegt ze. Mayke begon in 2021 met De Kracht van kleding en kreeg bij Cello de kans om het verder te ontwikkelen.
In gesprek met elkaar
Bij de aanpak van De Kracht van kleding gaan cliënten, verwanten en begeleiders met elkaar in gesprek over wat kleding voor iemand betekent. Ook lastige onderwerpen kunnen besproken worden. ‘Als een cliënt zijn kleding niet graag wast, kun je door middel van verschillende werkvormen samen kijken wat wel werkt’, zegt Mayke.
Cliënten die meedoen, durven vaker eigen keuzes te maken. Ze vinden het minder belangrijk om op anderen te lijken en ontdekken nieuwe dingen over zichzelf. ‘Een vrouw van 70 jaar kwam erachter dat zij graag jurken draagt’, vertelt Mayke. Zelf kleding kiezen draagt bij aan zelfvertrouwen en eigenwaarde. Zo zie je dat De Kracht van kleding verder gaat dan een stukje stof. ‘Je begint een gesprek over thema’s die met kleding te maken hebben, maar uiteindelijk bespreek je ook andere belangrijke onderwerpen’, legt Mayke uit.
Inclusieve kleding
Steeds meer modemerken bieden inclusieve kleding aan. Mayke vindt dit een mooie ontwikkeling. ‘Het is fijn dat er meer keuze is in aangepaste kleding en dat het betaalbaar blijft.’ Toch is er meer nodig om echte inclusiviteit te bereiken. ‘Het gaat erom dat mensen zichzelf kunnen zijn met kleding’, zegt Mayke, ‘dit kan ook met reguliere kleding.’ Volgens Mayke is het ook belangrijk dat winkels toegankelijk zijn. De paskamers moeten ruim genoeg zijn voor mensen met een beperking en het is handig om de winkel ook ’s avonds te openen voor degene die te veel prikkels krijgen tijdens het winkelen. ‘We moeten niet vergeten dat inclusiviteit niet alleen om aangepaste kleding gaat’, zegt Mayke.
Jezelf zijn
Mayke gelooft dat De Kracht van kleding echt kan bijdragen aan het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van mensen. ‘Mensen kunnen zichzelf zijn en zich goed voelen in hun kleding.’ Ze nodigt iedereen uit om mee te doen: ‘laat je verrassen en doe mee!’
Word vriend van Begeleiding à la carte!
Samen de beweging van persoonsgerichte zorg verder brengen. Wil jij hier meer over weten? Schrijf je dan nu in voor de digitale nieuwsbrief voor de vrienden van Begeleiding à la carte.