Naar hoofdinhoud

Op afstand Dichterbij

Door de komst van het coronavirus is het fysiek ontmoeten van anderen ineens niet meer mogelijk. Projectleider Miranda van Haren zegt: 'Hoewel we met het project juist van plan waren om bijeenkomsten te houden rondom het intakeproces van Dichterbij, leek dat ineens niet meer mogelijk'. Gelukkig denkt men bij Dichterbij in mogelijkheden. Dit doen zij in de vorm van ‘Studio als je het mij vraagt’.

In verbinding online

Via een videoverbinding brengen ze begeleiders, gedragskundigen, cliënten, verwanten, clientconsulenten, en dienstverlenend coördinatoren bij elkaar. Hierin ondersteunen zij de ontmoeting en het gesprek rondom het proces van intake bij Dichterbij. Iedere deelnemer ontvangt vooraf een werkpakket thuis waarmee eenieder zichzelf kan voorbereiden met behulp van een werkboek. Miranda zegt: 'Zo brengen we mensen dichter bij elkaar op afstand'.

Stap voor stap 

Bij Dichterbij loopt men stapsgewijs het intakeproces door, vragen ze naar de ervaringen en wat dit betekent voor de deelnemers.  De vraag is, in welke mate de grondhouding van ‘Als je het mij vraagt’ herkend wordt. Wat er dan volgt is een goed gesprek waarin mensen elkaar bevragen en er ideeën geopperd worden om het intakeproces nog beter te laten aansluiten bij de grondhouding van ‘Als je het mij vraagt’.

Miranda zegt: 'Met deze inventieve nieuwe manier van ontmoeten hebben we er voor gezorgd dat, ondanks de omstandigheden, het project toch door kon gaan en hebben we grote stappen gezet naar concrete aanpassingen die helpen het intakeproces nog meer persoonsgericht te maken'.

Visueel maken

Tijdens de sessies hebben ze er bij Dichterbij voor gekozen om geen hele verslagen te maken, maar per digitale bijeenkomst een getekend beeldverslag te maken. Zo kunnen de deelnemers in één oogopslag zien wat er meegenomen wordt naar de volgende bijeenkomst.

Over Dichterbij

Dichterbij doet mee aan het traject Begeleiding à la carte van Volwaardig Leven omdat zij trots zijn op AJHMV (Als je het mij vraagt) en zij ervaren dat het in de praktijk helpt om nog beter de wensen en talenten van cliënten en medewerkers te ontdekken en te verbinden.

Deze waarderend onderzoekende manier van werken willen zij graag met andere organisaties delen. Anderzijds zouden zij ook graag willen leren van andere organisaties.

Lees meer

Deel deze pagina via: