Naar hoofdinhoud Naar footer

Aanpak: Flexwonen, rustig wennen aan een nieuwe leefomgeving - van Prinsenstichting

Prinsenstichting ontwikkelde tijdens Begeleiding à la carte 1 de aanpak Flexwonen, rustig wennen aan een nieuwe leefomgeving. Flexwonen is een vorm van tijdelijk verblijf op basis van logeren of deeltijd verblijf waarbij beter aangesloten kan worden bij de wensen van de cliënt en zijn familie en verwanten. In het vervolgprogramma Begeleiding à la carte 2 gaan zij met een aantal organisaties die ook willen werken met deze aanpak aan de slag.

Diverse bestaande woongroepen bieden Flexwonen. Hierdoor wordt het Flexwonen doelgroepgericht aangeboden. Door het Flexwonen is er een stapsgewijze overgang van wonen thuis naar wonen bij een zorgorganisatie. Flexwonen is een passende mogelijkheid voor ouders en kinderen met een verstandelijke beperking, om te wennen ergens anders te wonen dan thuis. Dat kan bij Prinsenstichting door te wennen in een woongroep of in een Tiny house op het terrein. Ouders die voor hun kind met een beperking zorgen, komen op een bepaald moment voor de keuze te staan: Blijft mijn kind thuis wonen, of gaat hij of zij naar een zorgorganisatie? Door Flexwonen houden verwanten de zorg langer vol omdat de zorg gedeeld of verdeeld kan worden. 

Deze aanpak is bedoeld voor:
Alle doelgroepen en alle leeftijden.

Focus van het lerend netwerk:
Flexwonen toepassen in je eigen organisatie waarbij meerdere mogelijkheden worden onderzocht.

Lerend netwerk richt zich op:
Projectleiders, managers, gedragsdeskundigen en/of medewerkers die zich bezighouden met het zorgdragen voor de juiste zorg voor de cliënt. Organisaties die bereid zijn om aan de slag te gaan met toekomstbestendige zorg en het lef hebben om het over een andere boeg te gooien en om het anders aan te gaan pakken.

Gevraagde tijdsinvestering:
Er is maandelijks een contactmoment. We denken daarbij aan één fysieke bijeenkomst per kwartaal (4 bijeenkomsten per jaar) van een dagdeel (4 uur) en 8 digitale vragenuurtjes waar je als lerend netwerk bij elkaar komt om ervaringen te delen en vragen te stellen.

Bijzonderheden voor dit netwerk:
Het is aan te raden om een medewerker als intern aanspreekpunt aan te stellen. Zowel voor het team als voor verwanten.

Lerend netwerk 

Geïnteresseerde zorgorganisaties gaan vanaf februari aan de slag met deze aanpak. In een lerend netwerk gaan zij de aanpak toepassen in hun eigen zorgorganisatie. Zij krijgen hierbij ondersteuning van Prinsenstichting zelf, een coach, een kennisverspreider en een actieonderzoeker.  

Lees meer

Bekijk hier de andere aanpakken

Deel deze pagina via:

Contactpersonen