Aanpak: Flexwonen, rustig wennen aan een nieuwe leefomgeving - van Prinsenstichting
Gepubliceerd op: 24-10-2023
Laatst bijgewerkt op: 13-06-2024
In Begeleiding à la carte 1 ontwikkelde Vilans de aanpak ervaringsleren. Professionals kunnen gaan ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Hoe is het om niet goed te kunnen zien, of hoe is het leven als je niet goed kunt communiceren? Door te ervaren hoe het is om beperkt te zijn kun je betere zorg bieden die aansluit bij de behoeften van de cliënten. In Begeleiding à la carte 2 deelt Vilans de aanpak ervaringsleren met andere organisaties.
In Begeleiding à la carte gaan organisaties aan de slag met vernieuwende persoonsgerichte zorg. Het vraagt lef en creativiteit om gebaande paden los te laten en een nieuwe weg in te slaan. Een aantal zorgorganisaties hebben de aanpak van de Prinsenstichting omarmd en gaan met de aanpak aan de slag binnen de eigen organisatie.
Lerend netwerk
Tijdens het traject worden de zorgorganisaties ondersteund door de Prinsenstichting zelf, een coach, een actieonderzoeker en een kennisverspreider. In een lerend netwerk deelt de Prinsenstichting hun ervaringen en succesverhalen. Daarnaast wordt er gekeken naar wat er nodig is om de aanpak echt te implementeren in de eigen organisatie.
De organisaties die gaan werken met de aanpak van de Prinsenstichting zijn:
• Esdégé-Reigersdaal
• Ipse de Bruggen
• Raphaëlstichting
• Zozijn
Over Begeleiding à la carte 2
Begeleiding à la carte 2 wordt uitgevoerd door kennisorganisatie Vilans en gesubsidieerd door het ministerie VWS als onderdeel van Toekomstagenda ‘Zorg en ondersteuning voor mensen met een beperking’. Het programma loopt van 2023 tot en met juni 2026.