Naar hoofdinhoud

‘Tweede coronagolf nog lastiger’

Cliënten die op hun kamer in quarantaine moeten en alleen verzorging krijgen van medewerkers in beschermende kleding. ‘Dat valt niet uit te leggen aan iemand met autisme of down’, zegt Ton Hoegee, begeleider van mensen met een beperking in een interview op NOS.nl.

Volgens Hoegee is de situatie in de gehandicaptenzorg momenteel nog lastiger dan tijdens de eerste coronagolf. ‘Toen moesten we helemaal op slot en dat gaf veel verdriet, maar was er ook meer duidelijkheid voor de bewoners.’ Ton Hoegee is medewerker op een woongroep van zorginstelling ’s Heeren Loo.

Gebaat bij structuur

Uiteraard is hij opgelucht dat er überhaupt bezoek mogelijk is, maar de keerzijde is dat het nu onvoorspelbaar is. ‘Het is lastig voor onze cliënten om te begrijpen waarom ze op hun kamer moeten eten. Zij zijn juist gebaat bij structuur.’ Wat de gehandicaptenzorg zou helpen, is wanneer het testen sneller gaat. ‘Zo'n sneltest zou een uitkomst zijn. Dan hoeven bewoners minder lang in quarantaine’, zegt Hoegee.

Ziekteverzuim loopt op

Ook de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) zegt dat de gehandicaptenzorg hierdoor onder druk staat, zegt woordvoerder Johan van Ruijven. Het duurt volgens hem vaak dagen voor het voor medewerkers duidelijk is of ze besmet zijn of niet. ‘Het piept en het kraakt in de gehandicaptenzorg, ook omdat het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers oploopt.’

Gezellig

Ondertussen probeert Ton Hoegee de moed erin te houden. ‘Afleiding, dat is het beste voor de bewoners. Je moet de cliënten van punt naar punt begeleiden. We leven op de groep als een soort gezin, dan probeer je toch de gezelligheid vast te houden.’  Lees het volledige interview op NOS.nl.

LEES MEER

Picto’s over voorkomen besmetting coronavirus

Tips voor verminderen van probleemgedrag

Deel deze pagina via: