Naar hoofdinhoud

Vaccineren: Ervaringsdeskundige Morad vertelt wat hij wil weten

Ervaringsdeskundige Morad Kataussi volgde onlangs een webinar over vaccineren van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Morad: ‘Ik kreeg antwoord op vragen als “Waar moet ik heen?”; “Wanneer krijg ik een oproep?" De gasten aan tafel gebruikten wel moeilijke woorden. Toch kan ik het webinar wel aanbevelen aan mensen met een beperking.'

Door: ervaringsdeskundige Morad Kataussi

Mijn naam is Morad Kataussi en ik ben in opleiding om ervaringsdeskundige te worden bij de LFB. Dat is een belangvereniging voor en door mensen met een beperking. Ik heb het webinar gevolgd omdat ik graag meer wilde weten over vaccinatie. Het houdt me best wel bezig. Wat me is bijgebleven? Dat het belangrijk is om je in te laten enten en dat er veel verschillende vaccinaties zijn. De overheid heeft expres gekozen voor meerdere vaccins. Dit om er zeker van te zijn dat de vaccins ook werken. Wat ik fijn vond om te weten is dat je niet verplicht bent om je te laten vaccineren.

Ook op zoek naar informatie voor jouw cliënt?

Morad kan het webinar aanraden voor mensen met een beperking. Bekijk het webinar 'Webinar vaccineren voor mensen met een beperking, ouders en verwanten’. Vooral het stuk van LFB-collega Carol t vond hij goed te volgen. Dat begint vanaf ongeveer 46 minuten. Wijs je cliënt op de praatplaat 'Prik tegen corona' of bekijk het dossier 'Vaccinatie' op deze website

‘Hoezo te kort? Dan maak je toch gewoon bij?’

Ik wist trouwens niet dat de overheid achterloopt met het bestellen van de vaccins. Daar schrok ik wel van. Het duurt namelijk al zo lang. Wat als er straks te weinig vaccins zijn? Dat deed wel wat met me. Zo van ‘Help wat krijgen we nou?’ Ook was ik verbaasd. Hoe komt het nou dat er een tekort is? Dan maak je toch gewoon bij! Ook vind ik het vervelend dat ze steeds weer tegen problemen aanlopen. De uitbraak duurt al zo lang en in januari werd er pas begonnen met vaccineren.

Ik weet nu dat het nog even kan duren

Ik vond de informatie wel waardevol. Zo weet ik nu dat het nog even kan duren voordat ik een oproep krijg. Via mijn begeleider kreeg ik laatst een brief dat ik gevaccineerd zal worden bij de huisarts. Wat mijn LFB-collega Caron vertelde in de webinar, kon ik goed volgen. Zo zei hij dat hij zich wel wil laten vaccineren, maar eerst wil overleggen met zijn neuroloog. Als zijn arts zegt beter van niet, doet hij het niet. Wel hoopt hij dan dat veel andere mensen zich wel laten vaccineren. Dan is hij namelijk ook beter beschermd.

Wat zit er in het vaccin?

Ik vond het een goed idee zo’n webinar. Toch kan het nog beter voor mensen met een beperking. Deze tips kunnen daarbij helpen: 

  • er wordt gebruik gemaakt van eenvoudig taalgebruik
  • er komen minder gasten aan het woord
  • mogelijkheid tot het stellen van vragen in de chat
  • informatie over wat er in het vaccin zit (en hoeveel milligram iemand krijgt)

Meer informatie:

Deel deze pagina via: