Naar hoofdinhoud Naar footer

Ernstige Verstandelijke Beperking+

EVB+ staat voor Ernstige Verstandelijke Beperking en de + staat voor Moeilijk verstaanbaar gedrag. De combinatie van een Ernstige Verstandelijke Beperking en Moeilijk verstaanbaar gedrag is kenmerkend voor mensen met EVB+.

Mensen met EVB+ hebben hun eigen wensen en behoeften. Zij hebben echter beperkte verstandelijke en communicatieve vermogens waardoor zij in hun leven intensieve hulp en begeleiding nodig hebben. De begeleiding van deze mensen vraagt om een voortdurende zoektocht waarbij betrokkenheid, wijsheid en expertise nodig is van alle betrokkenen. De praktijk leert dat dit een blijvende zoektocht is waarin je met vallen en opstaan samen op weg bent.

Bijkomende problematiek  

Naast de verstandelijke beperking hebben mensen met EVB+ ook altijd bijkomende problematiek. Daarbij kan het gaan om: 

  • genetische aandoeningen (bv. Smith-Magenis syndroom) 
  • psychische of psychiatrische symptomen of stoornissen (bv. ASS, PTSS, hechtingsproblematiek 
  • problemen op het gebied van de lichamelijke en psychische gezondheid (bv. verhoogd risico op bijvoorbeeld epilepsie, reflux, slaapstoornissen en obstipatie).

Bij het ontstaan van probleemgedrag spelen zowel individuele kenmerken als omgevingskenmerken een rol.

Ondersteuning

Mensen met EVB+ zijn aangewezen op de mensen om hen heen. Voor mensen met EVB+ is een stabiele en betrouwbare relatie met de mensen om hen heen van groot belang. Iemand die zij kennen, die hen kent en op wie zij durven te vertrouwen. Ouders, familieleden, huisgenoten en direct betrokken professionals zijn meestal de belangrijkste contacten van mensen met EVB+.

Er is tijd en aandacht nodig om mensen met EVB+ te leren kennen en te begrijpen. Het nodig om signalen van hen te leren begrijpen en te zien wat nodig is. Ook probleemgedrag is een signaal waarmee mensen met EVB+ iets duidelijk willen maken.  

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op de website van Kennisplatform EVB+.

Nieuws EVB+

Er is geen nieuws bij dit thema.

Agenda-items EVB+

Er zijn geen agenda-items gevonden