Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Mini documentaire: dementie en downsyndroom

Dementie tijdig herkennen bij mensen met downsyndroom is essentieel om de zorg, begeleiding en behandeling goed af te kunnen stemmen. Studenten van Rijksuniversiteit Groningen hebben een korte documentaire over dit onderwerp gemaakt. Het toont hoe belangrijk een goede samenwerking tussen zorgprofessionals en familie is.

Waarom is deze documentaire gemaakt?

Studenten van het Honours College van Rijksuniversiteit Groningen maakten de documentaire als eindopdracht voor het keuzevak Down & Alzheimer. Ze volgden lessen van verschillende professionals en spraken families met familieleden met downsyndroom en dementie. We zien onder andere experts Alain Dekker (hoofd van de afdeling PWO) en Rixt Huls (arts verstandelijk gehandicapten bij Talant en onderzoeker bij PWO) terug in de documentaire. 

Met deze documentaire willen de studenten belichten hoe het proces van eerste signalen van dementatie naar diagnose van dementie kan verlopen, zowel voor familieleden als voor de zorginstellingen. 

Hoe herkenden de familieleden dementie bij Arnoud en Rien?

In de documentaire zie je ook Arnoud en Rien. Esther en Jacob Nanniga vertellen hoe het verliep bij hun neef Arnoud en de zussen van der Wijst vertellen hoe het verliep bij hun broer Rien. Vragen als 'hoe is de diagnose uiteindelijk gesteld' en 'welke aanpassingen zijn er in hun zorg doorgevoerd' worden behandeld. 

Bekijk het in de mini documentaire hieronder (bron).
 

|https://www.youtube.com/watch?v=sGz8634J9QU

 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.