Toon zoekbalkToon menu

Ouder wordende cliënten

Omgevingszorg

Omgevingszorg gaat over de invloed van de omgeving op mensen met dementie. Omgevingszorg geeft informatie over hoe in de inrichting van de (leef-)omgeving rekening kan worden gehouden met de aantasting van het brein bij dementie. 

Met de methode Omgevingszorg kun je als begeleider dementerende mensen begeleiden door op het juiste moment de juiste prikkels te geven. 

Mensen met dementie zijn niet meer in staat om goed om te gaan met prikkels uit hun omgeving (bijvoorbeeld licht, geluid, geuren). De plaats waar iemand zit, de invloed van geluiden, weerkaatsingen van ramen in de avond geven allerlei prikkels die niet altijd aangenaam zijn. Het bieden van overzicht in kamers, het gebruik van vertrouwde voorwerpen en het bieden van voorspelbare structuren worden ook aangeraden. Daarbij wordt rekening gehouden met de persoonlijke voorkeuren: sommige dementerende mensen willen vooral rust, anderen vinden het prettig als er levendigheid is. Lees meer over dementie.

Download de Bundel Opleiden en Leren ouderwordende cliënt in de gehandicaptenzorg (pdf)

https://www.youtube.com/watch?v=_o_IwbtMTqg

In deze vlog praat Heidy van Severinus met bewoner Cor over oud worden. Bekijk meer vlogs


Casus

Mevrouw van Vliet dementeert. Ze loopt de hele dag te dwalen en wordt boos als ze in een stoel wordt gezet. Huisgenoten raken wel eens geïrriteerd omdat mevrouw steeds heen en weer loopt. Meneer Huizinga zit het liefst de hele dag in een bepaalde stoel en wordt boos als hij in een andere stoel wordt gezet. Wat is een goede leefomgeving voor dementerende mensen?​

Doelgroepen en thema's

Doelgroep
Thema's
  • Emotioneel welbevinden
  • Lichamelijk welbevinden
  • Zelfbepaling
Lees meer over de thema's

Onderbouwing bruikbaarheid tool

Practise based.  ​Kennis op basis van praktijkervaringen.

Beoordeling:

Omgevingszorg wordt steeds vaker toegepast in de VG-sector en wordt daar gewaardeerd. Onderzoeken naar de effectiviteit ontbreken. ‘Deze wondere wereld van de dementie geeft uitleg over de werking van de hersenen bij dementie. De tekst gaat meer gericht over mensen met verstandelijke beperkingen in het algemeen, dan over ouder wordende mensen, of verstandelijk gehandicapten. Zeer bruikbaar om neurologische processen toe te lichten. De verpleeghuissetting sluit niet naadloos aan op diversiteit van de praktijk van de begeleiding in de hele sector.' Bron: Bundel Opleiden en Leren ouder wordende cliënt in de gehandicaptenzorg. Pag 12.
 


Deze tool is onderdeel van
Leidraad Oud en Gelukkig.
Ga naar de leidraad
Leidraad Oud en Gelukkig hoort bij onderzoeksprogramma
Gewoon Bijzonder.
Lees meer over Gewoon Bijzonder

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.