Toon zoekbalkToon menu

Onderzoek

Er is veel onderzoek gedaan en er wordt nog veel onderzoek gedaan naar moeilijk verstaanbaar gedrag en EVB. Verschillende bevindingen, resultaten en actuele onderzoeken vind je terug op deze pagina.
Op het Kennisplein Gehandicaptensector delen we niet alleen kennis vanuit zorgprofessionals, ervaringsdeskundigen en andere betrokkenen, maar ook vanuit de overheid. In de afgelopen jaren zijn er meerdere programma's gestart en afgerond om onderwerpen verder te onderzoeken. 

Gewoon Bijzonder

Gewoon Bijzonder, het Nationaal Programma Gehandicapten, wil betere zorg en ondersteuning realiseren voor mensen met een verstandelijke beperking, meervoudige beperking of niet-aangeboren hersenletsel. Er zijn verschillende netwerken gebonden aan dit programma die hun onderzoeksresultaten delen. Onderzoeksnetwerken die relevant zijn voor de cliëntgroep EVB+ zijn:

Gepubliceerde onderzoeken

Binnen het thema Probleemgedrag zijn meerdere onderzoeken op Het Kennisplein Gehandicaptensector gepubliceerd. Ook kan er uit een onderzoek naar voren komen dat er meer wetenschappelijk onderzoek benodigd is voordat er een conclusie getrokken kan worden. Hieronder tonen we een aantal relevante onderzoeken voor de cliëntgroep EVB+.

Interactiestijlen en probleemgedrag

Als begeleider heb je invloed op het gedrag van de mensen waarvoor je werkt. GZ-psycholoog en CCE-consulent Arno Willems deed hier onderzoek naar. Bekijk de video waarin hij vertelt over de inzichten uit het onderzoek.
Bekijk de video

Project WAVE

Bij moeilijk verstaanbaar gedrag weet je als professional soms niet meer wat je moet doen. Die machteloosheid kan verlammen. Een frisse blik van een ‘outsider’ kan dan uitkomst brengen. Het project WAVE doet onderzoek naar de effecten. 
Bekijk project WAVE

 

Online wegwijzer en boek: Bewegen bij probleemgedrag

Ook kunnen onderzoeken leiden tot praktische resultaten wat een zorgprofessional direct in de praktijk kan toepassen. Zoals de online wegwijzer 'Bewegen bij probleemgedrag'. Naast een handige online wegwijzer was ook een boek het resultaat van dit onderzoek.

CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise) heeft onderzoek gedaan naar de rol van de context in situaties van probleemgedrag. Dit resulteerde in het boek ‘Bewegen bij probleemgedrag’, met interessante lessen voor aanbieders in de langdurige zorg.  Nieuws

Naast informatie vanuit de overheid, verzamelen we ook nieuws over het onderwerp EVB+. Een aantal voorbeelden zijn:
 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.