Toon zoekbalkToon menu

Hygiëne

Hulpmiddelen hygiënisch werken

Hygiënisch werken is belangrijk om infecties te voorkomen. Het is extra belangrijk als je te maken hebt met kwetsbare mensen, dus ook in de gehandicaptenzorg. Virussen, bacteriën en schimmels waar jij nauwelijks hinder van ondervindt, kunnen voor kwetsbare mensen ernstige gevolgen hebben. Hygiënisch werken en infectiepreventie is ook belangrijk voor het voorkomen van antibiotcaresistentie op de lange termijn. Een infectie die nu gemakkelijk te bestrijden is, kan dan tot ernstige ziekte leiden.
hygiene-gehandicaptenzorg-gezondheid-abr-infectiepreventie-kennisproducten Een goede persoonlijke hygiëne, handhygiëne en hygiënisch werken helpt de verspreiding van (resistente) hygiene-infectiepreventie-gehandicaptenzorgbacteriën voorkomen. Dat klinkt heel logisch, maar in de praktijk gaat het vaak anders. Je hebt het druk, denkt er even niet aan of het is geen gewoonte bij jou in het team. En dat moet het juist wel zijn. Om dat te verbeteren zijn er in samenwerking met professionals uit de gehandicaptenzorg diverse tools, video’s en kennisproducten ontwikkeld. Maak hier gebruik van en zet hygiënisch werken op de agenda.

Basiskennis over hygiëne

Wist je dat je ook handhygiëne moet toepassen als je handschoenen draagt? Of dat er onder een trouwring veel bacteriën achterblijven? In dit document (pdf) vind je basiskennis over hygiënisch werken in de gehandicaptensector, waaronder 5 tips voor goede handhygiëne.

Video handen wassen

Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: handhygiëne is het allerbelangrijkste als het gaat om voorkomen van besmetting met ziekteverwekkers. Dit betekent je handen reinigen op de juiste manier en op de juiste momenten. Er zijn twee manieren: wassen met water en zeep of het gebruik van handalcohol. Download de toelichting bij het filmpje >>
 
Bekijk het filmpje

Video handschoenen

Het dragen van handschoenen is belangrijk om jezelf te beschermen en om te voorkomen dat ziektekiemen en resistente bacteriën zich verspreiden via jouw handen naar cliënten. In dit document (pdf) vind je enkele aandachtspunten bij het dragen van handschoenen. 
Bekijk het filmpje

Spel Strijd tegen de bacterie

Ga met verschillende teams de strijd aan tegen de bacterie. Dit spel (pdf) en bijbehorende PowerPoint is te vergelijken met een escaperoom. Elk team krijgt 30 minuten om drie opdrachten te vervullen. Onderweg kan er echter zomaar een nieuwe richtlijn of opdracht verschijnen. En voldoe je daar niet aan, dan komt de hygiënepolitie…Wie werkt er het snelst, maar ook het meest hygiënisch? Dat team is de winnaar. 

Hulpmiddel Wauw en Auw

Wil je een open bespreekcultuur waarin je elkaar complimenteert met de zaken die goed gaan en samenwerkt om verbeteringen te realiseren in het hygiënisch werken? Met het hulpmiddel Auw en Wauw (pdf) maak je deze ervaringen of situaties kenbaar aan je collega’s én bespreekbaar.

Hulpmiddel Bacteriebekje

Met het bacteriebekje (pdf) ga je op speelse wijze het gesprek aan met collega’s over hygiënisch werken. Vouw het bekje samen, maak wensen en dilemma’s bespreekbaar en ga samen op zoek naar oplossingen. Om te gebruiken tijdens de koffie, in een training of teamoverleg of om gewoon ergens neer te leggen. 
Lees meer

Poster persoonlijke hygiëne

Met het hulpmiddel 'Klaar voor je werkdag' (download de pdf hier) krijg je inzicht in de persoonlijke hygiëne binnen jouw team. Na een korte check, ga je in gesprek met elkaar over hoe het met de persoonlijke hygiëne in jouw team gaat.

 

Video handen desinfecteren

Handen desinfecteren heeft alleen zin als je het op de juist manier doet. Dit filmpje laat alle stappen van goed handen desinfecteren zien. Het is opgenomen met een verpleegkundige die werkt met cliënten met een ernstig meervoudige beperking. Download ook de eenvoudige instuctie (pdf). Met dit filmpje kan je cliënten en begeleiders van andere groepen laten zien hoe je op een goede manier je handen desinfecteert.
Bekijk het filmpje

Quiz Ren je rot

Met deze korte quiz en bijbehorende PowerPoint presentatie creëer je bewustzijn over antibioticaresistentie. Deelnemers doen kennis op over antibioticaresistentie als wereldwijd probleem. Speel de quiz met alle medewerkers binnen de gehandicaptenzorg, zoals begeleiders, verpleegkundigen, facilitaire dienst, managers en beleidsmedewerkers.

Cijferreeks

Met de cijferreeks krijg je inzicht in hoe het team hygiënisch werken beoordeelt en ervaart. Zet deze tool in om het thema hygiëne te introduceren of gebruik het om te kijken hoe de huidige situatie in jouw team is. Deze tool is ook te gebruiken met cliënten. Het is een hulpmiddel om met hen het gesprek aan te gaan over hun ervaringen met hygiëne. De tool is vooral geschikt voor cliënten met een licht verstandelijke beperking.

Voorlichtingsvideo zorgprofessionals en cliënten

Weet jij hoe snel bacteriën en virussen zich verspreiden in de gehandicaptenzorg? In deze voorlichtingsvideo zie je hoe het werkt!  Bekijk ‘m en bespreek het samen met je team.
Bekijk de voorlichtingsvideo

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op het Kennisplein Gehandicaptensector? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Daniel Du Four 4/10/2022

Ik heb een hygiënisch probleem, door mijn beperking (ziekte van Forestier, en eraan verbonden ischialgie rechts. Ik ga naar het wc om stoelgang te maken, maar is er een hulpmiddel opdat ik mij als man nog zelfstandig zou kunnen intiem reinigen? Ik kan namelijk onvoldoende buigen om de proper te maken anale zone te reinigen. Dit is geen grap; wél een ernstige vraag.