Naar hoofdinhoud Naar footer

Schoonmaken

Het schoonmaken van de woning en de omgeving van de cliënt is belangrijk. Toch hoeft deze niet steriel te zijn. Maar hoe belangrijk is schoonmaken dan wel?

Cliënten in de gehandicaptensector zijn kwetsbaarder dan mensen zonder beperking. Veel cliënten hebben een minder goed werkend afweersysteem. Dit maakt ze gevoeliger voor ziekte en ontstekingen. Denk bijvoorbeeld aan de griep, een blaasontsteking of wondjes op de huid. Al zijn niet alle cliënten even kwetsbaar. Hoe kwetsbaarder de cliënt, hoe belangrijker schoonmaken wordt.

In en rondom de woning van de cliënt kunnen gemakkelijk bacteriën groeien wanneer deze niet goed wordt schoongemaakt. Ook dragen andere cliënten en zorgverleners bacteriën met zich mee. Dit kunnen bacteriën zijn die je ziek maken of ontstekingen geven. Regelmatig schoonmaken maakt de kans om ziek te worden kleiner.

Samen scherp op schoonmaken

Het huis op orde houden is thuis soms al een uitdaging. Laat staan op je werkplek wanneer cliënten ook je aandacht nodig hebben. Gebruik de tools en tips op deze pagina om samen met jouw team, en waar mogelijk met cliënten, aan de slag te gaan met schoonmaken op jullie locatie.

Test je kennis over schoonmaken

Schoonmaken is een vak apart. Heb jij alle kennis al in huis? Test je kennis met deze quiz!

Agenda-items schoonmaken

Er zijn geen agenda-items gevonden