Naar hoofdinhoud Naar footer

Schone handen

Via je handen breng je makkelijk (ziekmakende) bacteriën en virussen over naar een ander. Goede handhygiëne is de beste manier om verspreiding van bacteriën en virussen te verminderen en daarmee de kans op infecties te verkleinen. Dit betekent: je handen reinigen op het juiste moment én de juiste manier.

Om op het juiste moment en de juiste manier je handen schoon te maken is het belangrijk dat een organisatie de randvoorwaarden op orde heeft. Randvoorwaarden gaan over de juiste middelen hebben, zoals de goede soort handschoenen, zeepdispensers, goedgekeurde handalcohol en papieren handdoekjes. Ook is het van belang dat deze middelen op de juiste plek liggen of hangen. Dan kun je ze gebruiken waar en wanneer je ze nodig hebt. In de gehandicaptensector kan dit soms een uitdaging zijn. Bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat cliënten erbij kunnen, of omdat de ruimte het niet toelaat. Maak afspraken met elkaar hoe je dit op de locatie het beste oplost.

Handen wassen of desinfecteren

Er zijn twee manieren om je handen te reinigen:

  1. Je handen wassen met water en zeep. Deze manier gebruik je wanneer je handen zichtbaar vuil zijn, plakkerig aanvoelen of na toiletbezoek.
  2. Je handen desinfecteren met handalcohol. Deze manier gebruik je wanneer je handen zichtbaar schoon zijn en niet plakkerig aanvoelen.
Er zijn twee manieren om je handen te reinigen 

Hoe je je handen op de juiste manier reinigt, lees je of zie je in de video’s hier.

Op welke momenten je handhygiëne moet toepassen, lees je hier. 

Let er op om:

  •  je handen te blijven wrijven tot ze droog zijn wanneer je handalcohol gebruikt.
  • je handen met een wegwerphanddoekje of keukenrol te drogen wanneer je je handen wast.
  • de kraan niet meer aan te raken met je handen na het wassen. Gebruik een wegwerphanddoekje om de kraan te sluiten. Anders besmet je je handen weer met de bacteriën die je bij het opendraaien op de kraan hebt achtergelaten.

Gebruik van handschoenen

In sommige situaties is het verstandig om handschoenen te dragen. Zo voorkom je dat bacteriën en virussen zich verspreiden, en daarmee bescherm je dus jezelf en de cliënt. Dit betekent niet dat je de hele dag handschoenen moet dragen. Belangrijk is dat je ze op het juiste moment gebruikt. En dat je ze op de juiste manier aantrekt en uittrekt. Wanneer je dit niet doet, verspreid je bacteriën en virussen van de handschoenen naar je handen en armen. Meer informatie en een video over het gebruik van handschoenen vind je hier.

Weet jij welke soort handschoenen je waarvoor moet gebruiken? Niet iedere soort handschoen beschermt even goed. Vraag binnen je organisatie na welke afspraken hierover zijn gemaakt en hoe je de juiste handschoenen kunt bestellen.

Betrekken van de cliënt

Ook voor cliënten is het belangrijk dat zij handhygiëne uitvoeren. Cliënten komen snel in contact met elkaar. Tegelijk hebben ze allemaal een kwetsbare gezondheid. Leer de cliënt om diens handen te wassen:

    • na toiletbezoek;
    • voor én na het eten;
    • na niezen, hoesten en afvegen van de neus;
    • na contact met vuile kleding, afval en zand.

Test je kennis over handhygiëne

Wat weet jij over handhygiëne? Weet jij op welke momenten je handhygiëne moet toepassen? En in welke situaties je beter handschoenen kunt dragen? Test je kennis met deze 8 vragen.